Bavarske perece - najomiljenije pecivo na svetu

Ovo pecivo „gumenastu“ strukturu dobija zbog prethodnog kuvanja u vodi.

Potrebno je:

- 600 g mekog brašna

- kesica suvog kvasca

- 2 kašike šećera

- 1 ravna kašika soli

- 300 ml tople vode

- 60 ml maslinovog ulja

- 2 kašike sode-bikarbone

- krupna morska so

U izmešano brašno, šećer, kvasac i so, dodati vodu i maslinovo ulje. Zemesiti testo mikserom da bude glatko. Neka narasta oko 1 sat. Podeliti na 8-10 delova pa svaki deo izvaljati u „cevčicu“ dugu oko ½ m i zaviti kao perecu. Neka perece odstoje oko 2 sata u frižideru.

Napunite šerpu vodom, pa kad provri sklonite s ringle i dodajte sodu-bikarbonu.  Vratiti na ringlu i svaku perecu, jednu po jednu kuvati oko pola minuta. Vaditi na pleh postavljen papirom za pečenje, posuti krupnom solju i peći na 200 stepeni oko 20 minuta.

Foto-ilustracija: pixabay.com

(Telegraf.rs)