POSNO! Domaći  tofu sir – zdrav i bez aditiva

Ako postite, ovaj recept će značajno obogatiti vašu trpezu!

Potrebno je:

- 500 g nepečene soje u zrnu

- voda

- sok limuna

- ALAT: mašina za mlevenje mesa ili blender, pamučna pelena (gaza) i krpa

U jednu posudu staviti 100 g soje u zrnu, preliti je sa pola litre vode i ostaviti preko noći da se nakisne. Sutradan, kad možete, procedite soju i sameljite je – a što je sitnije mlevena, to bolje. Samlevenu soju stavite u šerpu, sipajte litar vode i kuvajte je dok ne proključa. Kada proključa, skinite šerpu s vatre i ostavite da se malo ohladi.

Nakon toga uzmite drugu šerpu, u nju stavite pamučne pelene kroz koje ćete procediti ovo sojino mleko. Kada ste dobro iscedili mleko, stavite na stranu ono suvo što je ostalo. To se zove okara i ako želite, možete je koristiti za pravljenje vegetarijanskih hamburgera.

Mleko stavite na vatru i neka prokuva, pa obavezno sklonite šerpu sa vatre i dodajte limunov sok (4 supene kašike limunovog soka ide na 1litar sojinog mleka). Nakon par trenutaka ćete primetiti da limnov sok reaguje sa sojinim mlekom i da ono počinje da se siri. Nakon pola sata uzmite krpu i procedite ovaj sir. Dodajte siru malo soli i druge začine kako želite da ih začinite, kao npr. mirođija, crvena paprika i sl.

Foto-ilustracija: pixabay.com

(Telegraf.rs)