Odlično testo za pizzu
Brašno, so, voda, kvasac i vreme – to je bukvalno sve što vam je potrebno.
Potrebno za jednu picu:
- Svež kvasac, kockica veličine pola kutije šibica
- Brašno, za jednu picu standarde veličine 220-250g brašna
- Kašika maslinovog ulja
- So
- Oko 100-120 ml mlake vode
Zamutite kvasac, vodu, so i ulje. Kad se kavasac rastopi u ovu tečnost umešajte brašno, dodajte malo po malo a pred kraj zamesite i rukama dok testo ne prestane da se lepi. Sada ostavite testo da stoji 1.5 sat u pokrivenoj posudi. Ne bi trebalo da u prostoriji bude hladno ali ni pretoplo. Nakon što je odstajalo i naraslo, testo pritisnite rukama da izgubi onu „pufnastu formu“. Nikako i ni po koju cenu nemojte da ga premesite!
Testo se samo uvalja u brašno i razvlači rukama a ne oklagijom. Razvučeno testo stavite na papir za pečenje. Nafilujte i ostavite nafilovano da stoji još oko sat vremena ako je toplo ili oko 1.5 sat ako je hladno.
Uključite rernu na maksimum a to je obicno 250 stepeni. Picu ne ubacujete dok rerna nije perfektno zagrejana. Samo prevucite picu koja je na papiru za pečenje na rešetku rerne i pecite. Pizza se peče 7-8 minuta. Za super-krckavu koricu na par minuta je spustite na samo dno rerne (vrlo kratko i pazite da ne izgori).
Recept: vitkigurman.com
Foto-ilustracija: pixabay.com
(Telegraf.rs)