Posno i moderno! Suši sa lososom
Japanska kuhinja i suši - njen najpoznatiji specijalitet, su hrana u kojoj možemo da uživamo i u vreme posta!
Potrebno je:
- 300 g pirinča za suši
- 6 kašika pirinčanog sirćeta
- 50 g šećera
- 2 avokada
- 2 kašike soka od limuna
- 250 g surimija (štapići od morskih plodova i ribe)
- 2 lista nori alge
- 3 kašikice vasabija (japanski ren)
- 50 g susama
- dimljeni losos
- soja sos, so
Pirinač skuvati u 600 ml posoljene vode, procediti ga i ostaviti da se ohladi. Zagrejati sirće, dodati šećer i malo soli, pa ohladiti i pomešati sa pirinčem. Avokado očistiti i iseći na tračice, pa pokapati limunovim sokom. Štapiće surimija prepoloviti a listove norija rasporediti na radnoj površini. Na listove norija rasporediti 2/3 pirinča, pa tanko premazati vasabijem.
Poredjati štapiće avokada i surimija,pa preko staviti tanke komadiće lososa pa urolati listove. Preostali pirinač rasporediti na foliju, premazati preostalim vasabijem poredjati preostali avokado i surimi i urolati. Podići pažljivo foliju i posuti prepečenim susamom. Kada se stegnu i prohlade seći rolnice na parčiće dužine oko 4 cm i servirati sa soja sosom i lososom.
Foto-ilustracija: pixabay.com
(Telegraf.rs)