Pile punjeno orasima i suvim grožđem

Umesto klasičnog pečenog pileta, isprobajte ovu malo egzotičniju varijantu...

Potrebno je:

- 2 šolje pirinča

- 4 šolje bistre supe

- 1 celo pile

- so i biber

- 1 kašika maslaca

- 2 zelene jabuke

- ½ limuna, sok

- ½ šolje suvog grožđa

- ½ šolje oraha

- ½ kašičice estragona

- ½ kašičice mirođije

- 1 čaša belog vina

Priprema:

Pripremljen pirinač skuvati u bistroj supi. Pile namazati maslacem spolja i iznutra. Zelene jabuke oljuštiti, odstraniti seme, iseći na kockice i staviti u činiju. Poprskati sokom limuna. Dodati suvo grožđe, orahe i prethodno kuvani pirinač. Na kraju dodati estragon i mirođiju. Dobro izmešanom smesom ispuniti unutrašnjost pileta. Punjeno pile staviti u posudu za pečenje, preliti belim vinom i peći u zagrejanoj rerni na 200 C oko 40-45 minuta, dok pile sa svih strana ne dobije zlatno smeđu boju, a tečnost u kojoj se peče skoro potpuno uvri. Povremeno prelivati sokom od pečenja. Izvaditi i poslužiti toplo, dekorisano po želji.

Foto-ilustracija: pixabay.com

(Telegraf.rs)