Jagnjetina u sosu od šafrana
Jagnjetinu koja se lepi za prste obogatite aromatičim sosom, pa priredite nezaboravni gastronomski spektakl!
Potrebno je:
- 1 kg jagnjetine
- prstohvat soli
- 3 šolje vode
Za sos:
- malo masti (veličine lešnika)
- jedna kašika brašna
- ½ l vode
- propasirani beli luk i peršun
- sok od pola limuna
- šafran
Priprema:
Dobro posoljeno jagnjeće meso staviti u nauljenu posudu, pored uliti malo vode i peći u zagrejanoj rerni na 180 C oko 30 minuta, zavisno od debljine mesa.
U međuvremenu, na zagrejanoj masti propržiti kašiku brašna, vodeći računa da ne potamni. Umešati prethodno pripremljenu kremastu smesu od ispasiranog belog luka i listova peršuna. Po ukusu posoliti, zatim dodati sok limuna i na kraju šafran. Dobro izmešan sos skloniti sa grejne ploče.
Pečenu jagnjetinu izvaditi na topao tanjir, odmah preliti vrućim pripremljenim sosom i poslužiti sa krompirićima.
Foto-ilustracija: Pixabay.com
(Telegraf.rs)