"Sheperd’s Pie" s povrćem i pečurkama

Kad mi spojimo krompir i mleveno meso dobijemo musaku. Kad to urade englezi - nastane ova preukusna pitu koja se jednostavno sprema!

Ovo je specijalitet koji se prvo pravio od ostataka mesa i zapečenom korom pire-krompira. Termin "shepherd's pie" se pojavio u kuvarima Velike Britanije oko 1877. godine i prvobitno je označavao pitu pravljenu s jagnjetinom.

- 1 crveni luk

- 2 čena belog luka

- 1 velika šargarepa

- 150g bukovača

- listovi celera

- 300g mlevenog mesa (pola junetina, pola svinjsko)

- maslinovo ulje (ili mast)

- 100g pelata

- šoljica crvenog vina

- 2/3 šolje pileće supe

- 50g goveđe pršute

- 1 šolja kukuruza i graška iz konzerve (ili prethodno skuvanog)

- so, beli biber, čili

- 0.5 kg prethodno pripremljenog pire krompira

Počinje se sa hladnom šerpicom i maslinovim uljem. Na ovo se ubaci sitno seckani crveni luk, jedan seckani beli luk i krupno rendana šargarepa - pa se ringla polako zagreva. Dodaju se seckane bukovače i listovi celera i kada se sve uprži doda se i meso.

Kada je i meso uprženo, dodaje se usitnjeni pelat i vino. Naliva se pilećom supom i ostavi da se krčka. Kada voda ispari doda se sitno seckana goveđa pršuta i preostali čen seckanog belog luka.  Posolite, dodajte malo čilija ili belog bibera za umerenu ljutinu. Fil je gotov kada je savršeno dobro ukuvan, a većina supe je isparila. Sada dodajte kukuruz i grašak iz konzerve.

Masu od mesa sipajte u posudu koja može u rernu i prelijte umućenim pireom. Zapecite dok pire ne dobije boju.

Recept: Vitkigurman.com

Foto-ilustracija: Pixabay.com

(Telegraf.rs)