Ukus italije: mirisna fokaća

Ako poželite nešto vruće, krckavo i mirišljavo - isprobajte ovaj recept!

Sastojci (za 6-8 osoba):

- 400 g brašna

- 20 g semoline

- 7 g praška za pecivo

- 1 kašičica soli

- 250 ml tople vode

- 50 ml maslinovog ulja

- 10-ak zelenih maslina bez koštica

- 1 grančica ruzmarina

- Krupna morska so

Pomešajte brašno, semolinu, prašak za pecivo i so. Postepeno dodajte prethodno pomešanu vodu i ulje, i napravite mekano testo. Prebacite na radnu površinu i mesite 10-ak minuta dok ne dobijete elastično testo. Stavite testo u čistu i brašnom posutu činiju, prekrijte plastičnom folijom i odložite na toplo mesto da odstoji najmanje 1 h.

Ovo voće i povrće NIKADA ne treba da ljuštite! Saznajte zašto

Evo šta će se dogoditi s vašim telom ako prestanete da jedete hleb

Manji pravougaoni pleh podmažite maslinovim uljem i posolite dno sa malo krupne morske soli. Testo prebacite direktno iz činije u pleh (bez istiskivanja vazduha i novog mešenja) i nauljenim dlanovima ga razvucite na veličinu pleha. Posolite testo  krupnom morskom solju, poređajte masline i pospite iglicama ruzmarina. Poprskajte sa još malo maslinovog ulja i pecite u zagrejanoj rerni na 200° C, 30-35 minuta.

Recept i fotografija: blog "Porodične gastronomije"

Autor: Aleksandra Stefanović

(Telegraf.rs)