Najpoznatije japansko jelo u kućnoj verziji: terijaki losos
TERIJAKI predstavlja japansku metodu mariniranja mesa - a domaći terijaki sos se pravi jednostavno.
Potrebno je:
- fileti lososa isečeni na kocke
- skuvani pirinač za serviranje
- 1 šoljica tamari sosa ili soja sosa
- 2 šoljice belog vina
- 1 ravna kašika smeđeg šećera
- 2 čena belog luka (presečena na pola)
- malo vasabija (može i komadić rena ko nema vasabi, ali bez seckanja)
- komadić svežeg đumbira
Sve sastojke za sos ubacite u šerpicu i kada proključa, kuva se još nekoliko minuta da se sos malo redukuje. Kada se sos ohladi, izvadi se luk, đumbir i ren i potope se fileti losos.
Ovo voće i povrće NIKADA ne treba da ljuštite! Saznajte zašto
Evo šta će se dogoditi s vašim telom ako prestanete da jedete hleb
Meso treba da stoji u sosu oko 15-20 minuta uz okretanje. Zatim se izvadi i griluje na tiganju. Bitno je da temperatura na početku bude visoka. Gotovo meso se skloni iz tiganja na tanjir i u tiganj se sipa ostatak sosa da se potpuno redukuje (postane gust i blago „lepljiv“). Kad je sos gust, riba se vrati na još minut, uz okretanje. Riba u sosu se servira preko pirinča.
Recept: blog Vitki Gurman / Foto: Pixabay.com
(Telegraf.rs)