Jesenje i pikantno: jelo sa heljdom i bundevom
Izuzetno lako i brzo za pripremu, a može da se „polupripremi“ dan ranije. Za posnu verziju stavite dimljeni tofu sir!
Bundeva koju preporučujemo je „Prinčeva kruna“. Idealna je za pečenje i ima blagi kestenjasti ukus pa se u ovom jelu pokazala sjajno – mada je bundeva sjajna sama po sebi, pa ni sa drugim vrstama ne možete da pogrešite.
- 3 kašike maslinovog ulja
- oko 400g bundeve, skinuti koru i iseckati na kockice
- 2 manje šargarepe sečene na kocke
- 1 crni luk
- 2-3 čena belog luka
- rehidrirane i isprane suve pečurke (crne trube, lisičarke, vrganje ili šitake)
- začini: čili, korijander, kurkuma, beli biber i so
- oko 200g heljde
- so i biber
- nekoliko kašika uljaod semenki bundeve
- semenke bundeve ili indijski orah
- komadi kozijeg kačkavalja ili gorgonzole (ili dimljeni tofu za posnu verziju)
Maslinovo ulje zagrejati u šerpi pa ubaciti bundevu. Dodati šargarepu, pa sipati i malo vode da se dinsta. Crni i beli luk iseći krupnije i dodati kasnije, kad bundeva i šargarepa omekšaju. Pred kraj ubacite pečurke i začinite. U ovoj priči, čili je ključni začin!
Heljda treba da je preko noći bila natopljena u vodi sa kašikom jabukovog sirćeta a zatim dobro oprana pre kuvanja. Skuvajte heljdu, a njoj treba malo vremena da se skuva, oko 10 minuta. Dobro je ocedite kad je skuvana. Posolite, pobiberite i dodajte malo ulja od semenki bundeve ili susamovog ulja.
Napravite DISKO-KUGLU od BUNDEVE! (VIDEO)
ŠTA DANAS ZA KLOPU: Čamčići od tikvica s povrćem - zapečeni ratatuj (VIDEO)
Pripremite "jednopersonske" porcije: uzmite posudice koje mogu u rernu i stavite sloj kuvane heljde, malo „utapkajte“ da se slegne, a onda i sloj priloga od bundeve. U ovoj fazi svaka činijica može da se prekrije providnom folijom i ostavi u frižideru do sutra, tako da jelo ne morate da finiširate u istom danu. Kad je vreme za serviranje, naređajte preko jela komade sira, stavite preko seme bundeve (ili indijske orahe) i zapecite da se sir otopi. Prilikom serviranja sipajte po kašiku ulja od semenki bundeve u svaku porciju.
Recept je preuzet iz knjige "Gurmanske veze" / tekst i fotografija: blog Vitki Gurman
(Telegraf.rs)