Za romantične trenutke: pačije grudi sa smokvom i pomorandžom

Ako želite da nekoga oduševite ili zavedete - pripremite pačije grudi u sosu od smokve i pomorandže.

Ako ste putovali u Prag, verovatno ste jeli meso uz sos od voća. Karakteristično za ovu kuhinju je da servira i zaslađene verzije kupusa i crvenog kupusa - pa je u ovom receptu kuhinja u Pragu ostala glavna inspiracija.

Za dvoje:

- 2 komada pačijih grudi sa kožom (ako su smrznuta, odmrznite ih na vreme)

- suve smokve, nekoliko komada

- ceđeni sok od 1-2 pomorandže

- kašika lešnika

- 1 radič (ili crveni kupus kao zamena)

- so, biber

- kockica putera, opciono

Potopite suve smokve u vrelu vodu da omekšaju, ocedite i iseckajte krupnije. Ubacite ih u blender sa lešnicima i sokom pomorandže i napravite pastu. Ako procenite da ima potrebe, ukuvajte da višak vode ispari.

Pačije grudi izvadite iz originalnog pakovanja u kom ste ih odmrzavali i osušite papirnim ubrusom. Kožu „izrezbarite“ tako da ne zasečete meso, posolite i pobiberite. Pačije grudi se uvek spuštaju prvo na stranu s kožom i to na hladan tiganj! Nikako na vruć, jer želite da se mast polako otopi – a ne da je spržite.

Ova strana se peče par minuta. Zatim se okrene pa još 3-5 minuta druga strana, u zavisnosti koliko želite da meso bude „pink“ unutra. Gotovo meso odložite na dasku za seckanje i ostavite da odmara minimum 10 minuta.

Ne bacajte koru od MANDARINE, već od nje napravite mirišljavu SVEĆU! (VIDEO)

Ove 4 namirnice će vas osloboditi stresa bolje od tablete, a već ih imate u kući

Isecite radič (ili mali crveni kupus) na 6-8 delova pa ga ispržite u istom tiganju u pačijoj masti, posolite i pobiberite pred kraj. Kratko se prži. Ako procenite da nema dovoljno masti, na svaki komad radiča stavite malo putera. Gotov odložite i prekrijte folijom do služenja.

Recept i fotografija: blog "Vitki Gurman" 

(Telegraf.rs)