Posle zabrane PUBG Mobile-a u Indiji, Tencent beleži gubitke preko $14 milijardi

Nakon jučerašnje zabrane mobilne verzije PUBG-a kineski Tencent doživljava rekordne finansijske gubitke

Foto: PUBG Mobile Tencent, PUBG Corp

Kako Rojters prenosi, posle zabrane PUBG Mobile-a, i preko stotine aplikacija sa sedištem u Kini, akcije kineskog giganta gejminga i socijalnih medija Tencent-a su pale preko 2%. Među zabranjenim aplikacijama našao se BaiduXiaomijeva platforma za kupovinu preko interneta. Indija je pojačala pritisak na kineske tehnološke kompanije nakon tenzija sa Pekingom u graničnom regionu između ove dve zemlje.

PUBG Mobile Tencent, PUBG Corp

PUBG Mobile ne samo da ima ogromnu bazu obožavalaca, već i izrasta u vodeću esport scenu u toj zemlji. Mobilni esport sve više raste, a PUBG Mobile vodi na lestvicama gledanosti, nagradnih fondova a počele su i da cvetaju prve ozbiljne organizacije u ovoj industriji.

Ova zabrana je šokirala rekreativce kao i profesionalne igrače koju su bili usred priprema za sledeći turnir u nadi da će podići trofej. Za one koji nisu znali, PUBG Mobile je u Indiji bila, u tom momentu, najveća esport scena u Indiji sa masovnim novčanim nagradama od preko $6500 i dominantnim timovima koji su beležili zavidne rezultate i na svetskim prvenstvima. Zabrana će drastično uticati na sve one koji su povezani sa ovom igrom i ostaje pitanje, da li će Tencent preduzeti bilo kakve mere u vezi s tim?