Nemački ministar podržao esport i vašar Gamescom u jeku COVID-19 pandemije

Čuvena gejmerska konvencija Gamescom, koja se inače održava u nemačkom gradu Kelnu, će ove godine biti prebačena u onlajn format.

Foto: Gamescom

Vašar Gamescom 2020 je zvanično počeo, a ceremoniju otvaranja ste zbog trenutne COVID-19 pandemije mogli da gledate samo na vašim malim ekranima. Prenos je gledalo preko milion ljubitelja video igara, ali i nekoliko počasnih članova nemačke političke scene.

Odali su priznanje ovoj manifestaciji, prepoznavši ulogu gejminga u kulturi, finansijama, ali i obrazovanju. U potpunosti su podržali napore organizatora da prebace ovako spektakularan i važan događaj sa Koelnmesse sajma na onlajn prenos. Bez obzira na ovako drastičnu tranziciju, ovogodišnji Gamescom definitivno može da stane rame uz rame sa svim prethodnim.

Prvi dan Gamescom-a nam je priredio pregršt uzbudljivh najava i trejlera za naslove koje možemo da očekujemo u 2021. godini, ako ne računamo kašnjenja prourokovana korona virusom. Među najavama smo mogli da vidimo igre kao što su Mafia: Definitive Edition, Call of Duty Black Ops Cold War, kao i misteriozni trejler za Unknown9: Awakening. U prilogu ispod pogledajte snimak ceremonije otvaranja i prvog dana sajma.

Ministarka Digitalizacije Doroti Bar, koja je vatreni zagovornik uvođenja video igara u obrazovni sistem, je istakla koliko digitalni mediji mogu biti korisni za mlade. Kao primer je dala dve revolucionarne igre sa Berlinskog Univerziteta Primenjenih Nauka, koje na veoma inovativan način svoje studente uče hemiju i fiziku.

Proteklih nekoliko meseci nam je postalo jasnije koliko je važno poboljšanje digitalnog obrazovanja. Smatram da je uvođenje igara u celu priču veoma prirodan korak, jer će deci pomoći da spoznaju zabavnu stranu učenja.

Ministar-Predsednik Severne-Rajne Vestfalije Armin Lašet je svoju državu proglasio jednom od najvećih međunarodnih esports centara.

Od 2009. godine smo imali tu čast da budemo domaćini najveće konvencije video igara na svetu. Želeo bih da čestitam svim organizatorima na dosadašnjem uspehu, posebno u ovako teškim vremenima.