Vozači koriste trikove za varanje kamera za merenje brzine: Evo kako pokušavaju da izbegnu kazne

N. M.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Ilustracija / Foto: Shutterstock

Sve više vozača pribegava trikovima kako bi izbegli kazne za prekoračenje brzine, iako takvo ponašanje predstavlja ozbiljno prekršajno delo koje može dovesti do visokih novčanih kazni.

Jedan od najčešćih trikova je korišćenje posebnih nalepnica koje se lepe preko postojećih brojeva i slova na registarskoj tablici.

Ove nalepnice zbunjuju kamere, jer reflektuju svetlost i onemogućavaju kameri da jasno snimi tablice, pa nadležni organi ne mogu da identifikuju vozača i pošalju kaznu.

Ove nalepnice su napravljene tako da tablica izgleda potpuno legalno sve dok ne dođe do kontakta sa radarskim bljeskom, kada brojevi i slova privremeno nestanu.

Moderne tehnologije sve teže varati

Iako su ovi trikovi popularni među vozačima u Evropi i SAD-u, moderni radari i kamere koriste infracrvenu svetlost, što čini da trik sa reflektujućim nalepnicama ne funkcioniše uvek. Pored nalepnica, neki vozači koriste magnetne lažne tablice koje mogu daljinski ukloniti, što im omogućava da privremeno sakriju pravu tablicu prilikom prolaska pored kamera za merenje brzine.

Kazne za ove prekršaje mogu dostići i 2000 evra, a ako vas uhvate, posledice mogu biti ozbiljne. Zato je ipak najsigurnije pridržavati se saobraćajnih propisa, kako biste izbegli visoke novčane kazne i sačuvali svoj novac.

(Telegraf.rs)