Pogledajte kako ovaj put u Norveškoj pojačava svetla kada se pojavi vozilo

N. M.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Ova tehnologija uključuje korišćenje LED ulične rasvete opremljene radarskim senzorima koji detektuju približavanje vozila ili pešaka

Svedoci smo napretka tehnologije, ali ponekad su pametna rešenja jednostavna i efikasna. Na primer, u ovom slučaju dovoljan je samo radar i niz povezanih svetala.

Norveška je implementirala inovativan pristup smanjenju potrošnje energije pomoću puteva s automatskim zatamnjivanjem.

Ova tehnologija uključuje korišćenje LED ulične rasvete opremljene radarskim senzorima koji detektuju približavanje vozila ili pešaka. U trenutku kada nema saobraćaja svetla se prigušuju na oko 20%, značajno smanjujući potrošnju energije. Čim se vozilo ili pešak približe, svetla se automatski pale punim kapacitetom, obezbeđujući brezbednost i vidljivost na putu, navodi Revija HAK.

Ovaj sistem je uspešno instaliran na deonici puta u Norveškoj od devet kilometara i hvaljen je zbog uštede energije. Norveška uprava za javne puteve procenjuje da bi ušteda energije mogla da isplati troškove projekta za manje od pet godina.

Ova inicijativa je deo širih napora u Norveškoj da se infrastruktura naknadno opremi sistemima inteligentne rasvete da bi se smanjila potrošnja energije.

(Telegraf.rs)