Kako da ugasite požar u autu za samo nekoliko minuta? Bacite ćebe preko njega!

"Vatrogasno ćebe" velikih dimenzija razvlači se preko automobila u slučaju požara i prigušuje plamen...

Printscreen: YouTube/Centro Zaragoza

Požari na različitim stranama sveta ovih dana su u centru pažnje globalne javnosti. Naravno, kada su velike vatrene stihije u pitanju, tada je najvažnije spasavati ljudske živote, ali šta uraditi kada se automobil zapali na parkingu ili ulici?

Dobar odgovor na to pitanje dala je norveška kompanija Bridgehill, koja proizvodi "vatrogasno ćebe" koje se razvlači preko automobila u slučaju požara i prigušuje plamen tako što mu onemogućava dotok kiseonika.

Veliko ćebe, dimenzija 6 x 19 metara, može da prekrije sve modele automobila, a vatru gasi za samo nekoliko minuta. Proizvođač, međutim, preporučuje da se ćebe ostavi da preko automobila stoji najmanje 20 minuta.

I pored svoje veličine, ćebe je teško samo 28 kilograma, a postoji u dvije verzije - Standard i Pro. Prva je jeftinija i namijenjena za jednokratnu upotrebu, dok druga može da se koristi i do 30 puta, pa je idealno pomoćno sredstvo za vatrogasce.

Snimak prokazuje gašanje požara električnog automobila (Nissan Leaf), kod kojih može doći do ponovnog paljenja zato što se u njihovim baterijama nalazi litijum koji može da gori i bez prisustva kiseoka. Zbog toga je, po uklanjanju ćebeta, došlo od ponovnog paljenja, pa su ga vatrogaci ponovo vratili na vozilo.

(Telegraf.rs)