Direktor Forda priznao da vozi Xiaomi SU7 već 6 meseci: "Ne planiram da ga se odreknem"

Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto-kolaž: Dia Dipasupil / Getty images /Fang Dongxu/Utuku / Zuma Press / Profimedia

Džim Farli, izvršni direktor Forda, otkrio je neočekivanu činjenicu: već šest meseci vozi Xiaomi SU 7, prvi električni automobil kompanije Xiaomi.

U izjavi na "The Fully Charged Podcast", Farli je istakao da je fasciniran performansama kineskog EV-a do te mere da ne planira da ga se odrekne.

"Dovezli smo jedan iz Šangaja do Čikaga i vozim ga već šest meseci", rekao je Farli. "I ne planiram da ga se odreknem."

Ova izjava dolazi u trenutku kada se sve više govori o kineskoj dominaciji na tržištu električnih vozila. Xiaomi, koji je poznat kao tehnološki gigant, ušao je na automobilsku scenu krajem 2023. godine sa Xiaomi Speed Ultra 7, luksuznim električnim sedanom koji se prodaje po ceni od 30.000 dolara. Model SU7 Max može preći više od 500 milja sa jednim punjenjem, što nadmašuje performanse Teslinog Modela S.

Farlijeva otvorena pohvala ovog automobila osvetljava promenu u konkurentskoj dinamici, pri čemu kineski brendovi više nisu samo prateća sila, već ozbiljni igrači na globalnom tržištu. Xiaomi trenutno prodaje između 10.000 i 20.000 jedinica mesečno.

Fordova strategija u trci za EV dominacijom

U nastojanju da se nosi sa sve većom konkurencijom kineskih EV proizvođača, Ford je formirao "Skunk Works" tim inženjera sa zadatkom razvijanja jeftinije platforme za EV vozila. Takođe, kompanija je odložila lansiranje električnih SUV modela sa tri reda sedišta, kao i sledeće generacije pikap kamioneta, kako bi se fokusirala na pristupačnije verzije EV-a.

Farli je tokom 2023. godine, na događaju Morgan Stanley-a, jasno rekao: "Kina je najveća pretnja američkoj automobilskoj industriji." Ova izjava dodatno potvrđuje njegovu spremnost na saradnju sa kineskim proizvođačima, posebno u oblasti baterija, koje čine najveći deo troškova EV vozila.

(Telegraf.rs)