Ferrari 248 F1 Mihaela Šumahera na aukciji: Procenjena vrednost ide u nebo

N. M.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Aukcijska kuća Sotheby's najavila je prodaju jednog od poslednjih bolida kojim je legendarni Mihael Šumaher vozio za Ferrari, što bi moglo oboriti sve dosadašnje rekorde prodaje F1 automobila. Ovaj redak primerak Formule 1 biće ponuđen na aukciji sledećeg meseca, a očekuje se da će cena dostići neverovatne visine.

Bolid koji ide na aukciju je Ferrari 248 F1 iz sezone 2006. To je peta od ukupno osam šasija (oznake 254) proizvedenih te godine, a Šumaher je njime ostvario pet pobeda – na Velikim nagradama San Marina, Evrope, SAD-a, Francuske i Nemačke.

Pored pobeda, bolid se može pohvaliti i sa tri najbrža kruga, tri druga mesta i tri najbrža kvalifikacijska vremena, kao i obaranjem rekorda Ajrtona Sene po broju osvojenih "pole position-a". Sve ove trke bile su deo poslednje Šumaherove sezone sa Ferrarijem, koju je vozio izuzetno dominantno.

Prema informacijama iz Sotheby's-a, bolid prodaje njegov prvi vlasnik nakon što je Ferrari prodao ovaj model 2007. godine. Svi delovi u bolidu su originalni, što je potvrđeno Ferrarijevim sertifikatom iz 2008. godine, uključujući i 2,4-litarski V8 motor snage između 740 i 800 KS. Bolid se trenutno nalazi u Njujorku, spreman za nadolazeću aukciju.

Aukcija koja obećava rekordnu cenu

Dodatnu vrednost ovom bolidu donosi činjenica da je nakon odlaska Mihaela Šumahera, šasiju 254 na početku sezone 2007. nakratko vozio Kimi Raikonen, koji je tada preuzeo ulogu glavnog vozača tima. Raikonen je koristio bolid tokom nekoliko predsezonskih testiranja, što ga dodatno čini još privlačnijim kolekcionarima i ljubiteljima Formule 1.

Aukcijska kuća nije javno otkrila očekivanu vrednost bolida, već je ta informacija dostupna isključivo potencijalnim kupcima. Međutim, stručnjaci procenjuju da bi cena mogla premašiti 10 miliona dolara, čime bi ovaj bolid mogao postati najskuplji prodati F1 automobil na svetu. Licitacija će početi 14. novembra i očekuje se velika zainteresovanost.

(Telegraf.rs)