F80 je najsnažniji Ferrari u istoriji, a i cena mu je moćna

N. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Ferrari

Ferrari je zvanično predstavio svoj najnoviji model F80, čime je započeo novo poglavlje u istoriji svojih legendarnih superautomobila. Ovaj model će biti proizveden u limitiranoj seriji od samo 799 primeraka i već je jasno da će se pridružiti ekskluzivnom društvu najprestižnijih automobila iz Maranela, poput GTO-a, F40 i LaFerrarija. Ferrari F80 je dizajniran da pokaže vrhunac tehnologije i performansi koje ova čuvena marka može da ponudi.

F80 nije samo još jedan superautomobil - ovo je vozilo koje koristi najnoviju generaciju hibridne tehnologije, što mu omogućava snagu od neverovatnih 1200 konjskih snaga. Kombinacija 3,0-litarskog V6 motora sa unutrašnjim sagorevanjem i tri elektromotora omogućava F80-u ubrzanje od 0 do 100 km/h za svega 2,15 sekundi, dok maksimalna brzina dostiže impresivnih 350 km/h.

Svaka komponenta F80 dizajnirana je sa ciljem da se postigne maksimalna efikasnost, od šasije od ugljeničnih vlakana do aerodinamičkih rešenja koja postavljaju nove standarde u automobilskoj industriji.

Foto: Ferrari

Unutrašnjost F80 pruža vozaču i suvozaču potpuno novi doživljaj vožnje. Arhitektura kabine je u konfiguraciji 1+1, što znači da je fokus na vozaču, ali bez kompromisa kada je u pitanju udobnost suvozača. Manji volan, u poređenju sa LaFerrarijem, obezbeđuje bolju vidljivost i upravljivost, dok napredna tehnologija aktivnog ogibljenja osigurava maksimalne performanse i na stazi i na ulici.

Foto: Ferrari

F80 je pravi primer Ferrarijevog dugogodišnjeg iskustva u motosportu. Inženjerski tim iz Maranela uveo je novu CCM-R Plus tehnologiju kočenja, razvijenu u saradnji sa Brembom, koja omogućava zaustavljanje od 100-0 km/h za samo 28 metara. Najsavremenija hibridna tehnologija, zajedno sa pogonom na sva četiri točka i sistemom Side Slip Control 9.0, omogućava vozaču da izvuče maksimum iz ovog automobila u svim uslovima.

Foto: Ferrari

Gume, specijalno razvijene u saradnji sa Michelinom, dodatno doprinose stabilnosti i performansama na putu. Napredne dimenzije 285/30 R20 napred i 345/30 R21 pozadi pružaju izvanredno prianjanje i upravljivost, kako na trkačkoj stazi, tako i na običnim putevima.

Ferrari F80 će biti dostupan u veoma ograničenom broju, a početna cena ovog remek-dela automobilske industrije iznosi 3,6 miliona evra. Prve isporuke očekuju se krajem 2025. godine, dok je planirano da se proizvodnja završi 2027. godine, kako bi se proslavila 80. godišnjica brenda Ferrari.

F80 obećava da će biti pravi tehnološki biser, osvajajući srca ljubitelja superautomobila širom sveta svojim vrhunskim performansama i nenadmašnim dizajnom.

(Telegraf.rs)