"Budućnost je električna": Evropa čvrsto stoji iza zabrane automobila na fosilna goriva

N. M.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Shutterstock.com

Evropska unija ostaje pri svojoj odluci da od 2035. godine zabrani prodaju novih automobila sa motorima na fosilna goriva, uključujući dizelaše i benzince. Ova odluka, koja je ključna u tranziciji ka električnim vozilima, potvrđena je u internim dokumentima pripremljenim za sledeću raspravu u Evropskom parlamentu, gde će biti reči o klimatskim ciljevima i budućnosti automobilske industrije.

Uprkos mogućim kritikama i izazovima, EU ne planira da menja ovaj plan, naglašavajući da je predvidljivost ključna za investitore i proizvođače automobila, kako bi mogli da se prilagode novim standardima i preusmere svoje investicije ka razvoju električnih vozila.

"Budućnost automobilske industrije je električna", izjavila je Leonore Gevesler, austrijska ministarka klime i energetike, koja je upozorila da bi Evropa mogla zaostajati u tehnologiji ako ne uloži u tranziciju ka održivim tehnologijama.

Evropska komisija jasno stoji iza plana da se do 2035. godine prodaju isključivo vozila sa nultom emisijom štetnih gasova. Ova odluka ima za cilj smanjenje emisije ugljen-dioksida i borbu protiv klimatskih promena, a automobilska industrija će morati da se brzo prilagodi kako bi ispunila ove stroge ekološke standarde.

(Telegraf.rs)