Da li proveravate više puta da li ste zaključali auto? Psiholozi objašnjavaju zašto to radimo

N. M.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Shutterstock.com

Proveravanje da li ste zaključali automobil može biti znak anksioznosti, a u nekim slučajevima i ozbiljnijeg psihološkog poremećaja, poput opsesivno-kompulzivnog poremećaja (OKP). Mnogi ljudi imaju naviku da ponavljaju svakodnevne radnje, poput isključivanja šporeta ili zaključavanja automobila, a često se vraćaju da to dodatno provere, čak i kada su sigurni da su to već uradili.

Psiholozi objašnjavaju da ova potreba za stalnim proveravanjem može biti rezultat straha od gubitka kontrole. Osobe koje pate od pojačanog osećaja odgovornosti ili anksioznosti često razvijaju obrasce ponašanja u kojima stalno proveravaju stvari kako bi izbegli potencijalne greške ili nepredviđene situacije.

U ozbiljnijim slučajevima, ovo može biti povezano sa OKP-om, koji karakterišu opsesivne misli i kompulzivne radnje.

Kako OKP utiče na svakodnevni život?

Opsesivno-kompulzivni poremećaj može značajno narušiti kvalitet života, a u težim slučajevima ometati svakodnevne aktivnosti poput vožnje. Opsesije su neprestane misli, slike ili porivi koji izazivaju intenzivnu anksioznost, dok su kompulsivne radnje ponašanja koja osoba oseća da mora da ponavlja kako bi smanjila tu anksioznost. Primer je stalno proveravanje da li je automobil zaključan, što je ponašanje koje služi za ublažavanje anksioznosti.

Ukoliko ovo ponašanje postane previše učestalo i počne da ometa normalno funkcionisanje, savetuje se poseta psihologu ili psihijatru. Kognitivno-bihevioralna terapija je jedan od načina lečenja, gde se osoba postepeno izlaže situacijama koje izazivaju anksioznost, uz učenje da ne reaguje kompulsivno.

(Telegraf.rs)