Da li su u pravu? Mercedes-AMG uveren da se njihovi automobili kupuju zbog tehnologije, a ne zbog V8 motora

N. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Šef Mercedes-AMG-a, Mihael Šibe, veruje da prelazak na električne motore neće odvratiti njihove lojalne kupce, iako je njihov prepoznatljiv V8 motor oduvek bio srce brenda.

"Jasno je da se krećemo ka potpunoj elektrifikaciji," izjavio je Šibe za Autocar, dodajući da kupci ne dolaze isključivo zbog velikih motora, već zbog napredne tehnologije koja se ugrađuje u vozila.

Šibe je uveren da će se kupci okrenuti novim tehnologijama kada Mercedes-AMG uđe u svet električnih automobila. "Naši kupci su došli zbog tehnologije i uveren sam da će biti spremni da prihvate električnu vožnju, jer će to biti najnovija i najbolja tehnologija na tržištu," izjavio je. Međutim, mnogi ljubitelji ovog brenda sumnjaju u to, jer je V8 motor oduvek bio simbol AMG-a.

Sudbina V8 motora u AMG modelima

AMG je započeo sa dva inženjera Mercedesa koji su razvijali trkačke V8 motore. Tokom godina, V8 je postao sinonim za snagu i performanse AMG automobila, a čak i danas, iako proizvode i druge tipove motora, V8 ostaje osnova. Međutim, promena filozofije brenda izazvala je reakcije, posebno sa modelom C63 AMG koji sada kombinuje četvorocilindrični motor sa električnim pogonom, što nije naišlo na oduševljenje među tradicionalnim kupcima.

Iako je elektrifikacija neminovna, AMG ne planira da odustane od svoje reputacije proizvođača visokih performansi. Električni modeli, uključujući one sa motorima iz Yase, kompanije koja izrađuje motore za Koenigsegg Regeru, trebalo bi da pruže vrhunske performanse sa snagom od 500 KS po motoru, uz težinu od svega 30 kilograma. Tri ili četiri takva motora mogla bi isporučiti snagu na nivou najsnažnijih automobila današnjice.

Da li će električni motori zadržati AMG-ovu DNK?

Jedan od simbola AMG-a je princip "jedan čovek, jedan motor," gde svaki motor nosi potpis inženjera koji ga je ručno sastavio. Šibe tvrdi da će ovaj princip biti zadržan i u električnim modelima, iako će u budućnosti izgledati drugačije. "To je deo naše DNK i uvek ćemo naći način da sačuvamo tu tradiciju," dodao je Šibe.

Mercedes-AMG se priprema da ostavi trag i u električnoj eri, ali ostaje pitanje da li će istinski ljubitelji AMG-a biti spremni da zamene prepoznatljivi zvuk V8 motora za tišinu električnih vozila.

(Telegraf.rs/Auto Klub)