Nemačka nudi bonus od 6.000 evra za prelazak na električna vozila: Da li je ovo očajnički potez?

N. M.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Around the World Photos / Shutterstock.com

Nemačka, suočena s velikim padom prodaje električnih automobila, predlaže novi plan kojim bi podstakla građane da zamene svoja stara vozila s motorima na unutrašnje sagorevanje za električne automobile.

SPD, članica vladajuće koalicije, predložila je bonus od 6.000 evra za kupovinu novog električnog vozila, dok bi za polovna električna vozila bonus iznosio 3.000 evra.

Prodaja električnih automobila u Nemačkoj opada već nekoliko meseci, a avgust je zabeležio najveći pad do sada – čak 69%. Kako bi se izborila sa ovom krizom u automobilskoj industriji, Nemačka se okreće finansijskim podsticajima, nadajući se da će time ubrzati tranziciju na ekološki prihvatljivije tehnologije i ostvariti klimatske ciljeve.

Podsticaj ili pogrešan pristup?

Iako neki vide ovaj bonus kao neophodan potez za spas automobilske industrije, postoje i kritike. Protivnici tvrde da glavni problem leži u nedovoljno razvijenoj infrastrukturi za punjenje električnih automobila, a ne u ceni vozila. Organizacije poput BDEW-a smatraju da bez većeg broja stanica za punjenje, posebno u ruralnim oblastima, usvajanje električnih vozila neće biti značajno, bez obzira na finansijske podsticaje.

Foto: Tanjug/AP

S druge strane, predstavnici industrije smatraju da je bonus ključan za očuvanje radnih mesta u Nemačkoj, kao i za očuvanje konkurentnosti na globalnom tržištu automobila. Jorg Hofman, lider najvećeg nemačkog industrijskog sindikata, IG Metalla, podržava ovaj predlog, naglašavajući njegovu važnost ne samo za ekološki napredak, već i za industrijsku politiku.

Predlog bonusa trenutno je u fazi rasprave, a rezultati će biti ključni za budućnost električnih vozila u Nemačkoj.

(Telegraf.rs/Auto Klub)