Ovi polovni automobili najbolje drže cenu na tržištu, jedan model je popularan u Srbiji

N. M.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Svake godine specijalista za održavanje polovnih vozila Schwacke i časopis Auto Bild sprovode analizu vrednosti polovnih automobila, procenjujući modele za koje se očekuje da će najmanje izgubiti na vrednosti u naredne četiri godine.

U istraživanju je obuhvaćeno oko 4000 modela iz 15 različitih kategorija vozila, a prvi put su zasebno procenjeni i modeli sa električnim pogonom.

Najbolji automobili po klasama

Među mikroautomobilima, Kia Picanto 1.2 Vision je procenjena kao model koji najbolje zadržava vrednost, dok je u kategoriji malih automobila najbolji Dacia Sandero Stepway TCe 110. Mazda 3 e-Skyactiv X 186 M Hybrid prednjači u kompaktnoj klasi, dok je u srednjoj klasi Škoda Superb Combi 2.0 TSI 4x4 najstabilnija kada je u pitanju očuvanje vrednosti.

Foto: Dacia

Vodeći modeli u SUV segmentima i luksuznim klasama

U segmentu kompaktnih SUV-ova, Citroen C3 Aircross Hybrid 136ë-DSC6 zadržava najviše vrednosti, dok je u srednjoj SUV klasi najbolji BMW X3 20d xDrive, a u velikoj SUV kategoriji Range Rover Sport D300 Dynamic HSE. Među luksuznim automobilima, Mercedes-Benz S 450d 4Matic L prednjači, dok je u kategoriji luksuznih sportskih vozila Porsche 911 Carrera PDK najbolji. Mercedes V250 d Lang 4Matic je vodeći među kombijima.

U segmentu električnih automobila, najbolji modeli u različitim klasama su Citroen ë-C3 Aircross (mali automobili), Ford Explorer Dual Electric Extended Range (kompaktni), Polestar 2 Single Engine (srednji) i Volvo EX90 Twin Motor AWD (veliki SUV).

(Telegraf.rs)