Krađe ovog dela automobila postaju sve češće: Najugroženiji modeli francuskog brenda

N. M.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Luka Kulundžić

Krađa delova sa automobila postaje sve ozbiljniji problem, a najnoviji trend među lopovima su kamere za rikverc.

Ove kamere, poznate i kao parking kamere, često stradaju u saobraćajnim nesrećama ili tokom parkiranja, zbog čega je njihova potražnja na crnom tržištu naglo porasla.

Posebno su ugroženi vlasnici modela Renault Captur, jer je kamera skrivena u zadnjem logotipu automobila. Lopovi često kradu zadnji logo, koji ne samo da predstavlja znak proizvođača već u sebi sadrži i kameru. Ovaj deo je postao popularan plen lopova jer se lako skida i može da se koristi na više modela automobila.

Popularnost krađe kamera na crnom tržištu

Razlog za ove krađe nije samo visoka cena zvaničnih delova već i činjenica da su kamere kompatibilne sa drugim vozilima. Na primer, ista kamera koja se koristi na Renault Capturu može se montirati i na Renault Clio pete generacije, Renault Megane IV, kao i na Nissanove modele. Ova univerzalnost značajno olakšava preprodaju.

Cena novih kamera, prema informacijama sa portala za prodaju auto delova, kreće se od 150 do 200 evra, što dodatno motiviše lopove da ciljno biraju ove delove. Na tržištu trenutno postoji ozbiljan nedostatak rezervnih delova, što povećava njihovu vrednost i privlačnost za kriminalce.

Policija upozorava na učestale krađe

Iako francuska policija beleži "desetak prijavljenih slučajeva", iz Renaultovih servisa stižu informacije da se broj krađa povećava, posebno u Francuskoj. Problem je, međutim, globalan, jer vlasnici Captura širom Evrope prijavljuju slične situacije.

Za vlasnike ovih vozila, zamenjivanje ukradenog logotipa sa kamerom postaje veliki trošak, posebno kada se uzmu u obzir i drugi potencijalni troškovi oštećenja.

(Telegraf.rs/Auto Klub)