Tužio je BMW zbog dometa električnog i3: Dobio je parnicu, ali neće biti srećan

Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: BMW

Jedan Kanađanin, Ronen Klajman, proveo je sedam godina u pravnom sporu protiv kompanije BMW zbog navodnog lažnog oglašavanja dosega njihovog električnog vozila i3 iz 2014. godine. Iako je na kraju dobio parnicu, ova presuda se ispostavila kao Pirova pobeda, jer je Klajman iz nje izašao sa značajnim finansijskim gubitkom, bez obzira na dobijenu odštetu.

Klajman je kupio električni BMW i3 2014. godine, vođen marketinškim materijalima koji su na zvaničnoj kanadskoj stranici BMW-a prikazivali domet automobila do 200 kilometara u Eco Pro i Eco Pro+ modovima vožnje. Međutim, ubrzo nakon kupovine, otkrio je da automobil može preći svega 158 kilometara, iako su uslovi vožnje bili idealni, sa sunčanim vremenom i temperaturom od 25 stepeni Celzijusa.

Pravno suđenje i BMW-ov stav

Klajman je podneo tužbu protiv BMW-a, tvrdeći da su netačno oglašavali domet automobila. Sudska analiza je otkrila da je BMW tiho izmenio podatke na svojoj web stranici između 28. novembra i 10. decembra 2014. godine, smanjivši deklarisani domet na 130 km u Comfort modu, 160 km u Eco Pro i 156 km u Eco Pro+ načinu rada. Uprkos arhiviranim dokazima o izmeni brojeva, BMW je na sudu tvrdio da nikada nije oglašavao domet od 200 km.

Na kraju, sud je presudio u korist Klajmana, dodelivši mu 5000 dolara odštete. Ipak, ova "pobeda" nije donela olakšanje, jer je Klajman zbog odbijanja nagodbe koju je BMW ponudio, morao da plati 11.140 dolara za advokatske troškove kompanije.

Klajman je odlučio da odbije BMW-ovu ponudu za nagodbu od 10.000 dolara jer je uključivala klauzulu o tajnosti, a on je želeo da javnost sazna za ovaj slučaj. Zbog tog poteza, na kraju je izgubio mnogo više vremena i novca nego što je očekivao, ostajući u finansijskom minusu iako je formalno dobio parnicu.

(Telegraf.rs)