Počeo novi trend među vozačima: Šta znači kad vam neko ostavi knjigu na krovu automobila?

M. R.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Profimedia/Alamy/FALKENSTEINFOTO

Mnogo je ljudi koji bacaju knjige, a opt mnogi od njih žale što to moraju da rade. Baš takvi pokrenuli su novi veliki trend. Mnogi vozači u startu su bili zbunjeni, ali većina je kasnije shvatila poruku.

Brojni su oni koji su želeli da knjige podele sa drugima, pa to čine ostavljajući deo svoje kolekcije na krovovima parkiranih automobila.

Zamislite prizor: vraćate se iz kupovine u obližnjem supermarketu i vidite Tolstojev Rat i mir na krovu svog automobila. Šta se dođavola dešava - pomisli na prvu. Ne brini, sve je u redu. Reč je o trendu deljenja/poklanjanja knjiga. Barem u Italiji među ljudima koji se ne poznaju.

Tako su italijanske medije zaintrigirala zanimljiva vest. Žena je sa namirnicama izlazila iz supermarketa, na periferiji Milana, a kada je otišla po auto sa parkinga, na krovu je zatekla umotan paket sa porukom. Pisalo je: „Zdravo, ova knjiga je za tebe. Volim da čitam i mrzim da bacam knjige, ali moja kuća je mala, pa sam odlučio da se ovako oprostim od njih.

Ako ga ne želite, nemojte ga bacati. Ostavite ga na klupi, u automobilu ili u gradskom autobusu. Možda će ga neko drugi uzeti. Uživajte u čitanju!” Knjiga koju je ova žena pronašla na krovu svog automobila bila je „Mala praonica u Jeonamu“, južnokorejskog autora Kim Džijuna.

Valerija, Italijanka koja je zatekla ovo iznenađenje, razgovarala je za jedan italijanski list i priznala da je u početku mislila da je to greška.

„Čin takve ljubaznosti činio mi se potpuno neočekivanim. Ja sam proždrljiv čitalac, pa sam zadržala knjigu bez razmišljanja“, kaže ona. Lep trend koji bi nekim čudom možda mogao da zaživi i na našim prostorima.

(Telegraf.rs / Auto klub, Corriere)