Da li nam se bliže leteći automobili? Ovaj bi uskoro mogao da uđe u serijsku proizvodnju

N. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Nikola Momčilović

Kalifornijski startap Alef Aeronautics je spreman da ostvari san o letećim automobilima. Ova kompanija napravila je veliki korak ka tome da njihovi prvi leteći automobili stignu na tržište.

Nakon što je krajem 2022. godine predstavljen, poznat kao Model A, Alef je sada osigurao partnere za serijsku proizvodnju.

Prema informacijama iz kompanije, leteći automobil Model A bi mogao da postane dostupan javnosti već sledeće godine, a Telegraf.rs je ranije imao priliku da razgovara sa Konstantinom Kislijem, glavnim tehnološkim direktorom Alefa, na MWC sajmu u Barseloni. Tokom tog razgovora, Kisli je pružio dublji uvid u tehnološke izazove i potencijal ovog revolucionarnog projekta.

Za serijsku proizvodnju Modela A, Alef je angažovao dve iskusne kompanije iz avioindustrije – PUCARA Aero i MYC. Obe firme su već poznate po proizvodnji komponenti za velike igrače u industriji kao što su Boeing i Airbus. Ovi partneri će biti ključni u stvaranju vozila koje ne samo da vozi putem, već i leti kroz vazduh.

Model A je u osnovi kompaktan automobil sa dva sedišta, koji ima sposobnost da pređe 320 kilometara na zemlji i 180 kilometara u vazduhu s jednim punjenjem. Posebno je zanimljivo to što će automobil koristiti električni pogon sa osam rotora, koji su integrisani unutar mrežaste strukture, bez vidljivih propelera. Ovaj dizajn dodatno doprinosi bezbednosti i stabilnosti tokom leta, jer Alef planira ugradnju poluautomatskog sistema stabilizacije i sigurnosti.

Foto: Nikola Momčilović

Interesovanje za Model A je već ogromno, sa više od 3.200 narudžbina. Cena vozila je najavljena na 300.000 dolara, a zainteresovani mogu uplatiti depozit od 150 dolara za regularni red čekanja ili 1.500 dolara za prioritetni red. Alef planira da proizvodnja počne već u četvrtom kvartalu sledeće godine, a prve isporuke bi mogle da uslede ubrzo nakon toga.

Ostaje da vidimo da li će Alef uspeti da ispuni svoja ambiciozna obećanja i započne revoluciju u transportu, ali jedno je sigurno – leteći automobili više nisu deo naučne fantastike, već postaju realnost koja se približava brže nego što smo očekivali.

(Telegraf.rs)