Ford i Mazda upozoravaju na opasnost: Vlasnici starijih vozila hitno da prekinu vožnju

N. M.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Ova direktiva se odnosi na više od 457.000 automobila, proizvedenih u periodu od 2004. do 2015. godine

Printskrin: RUPTLY

Ford i Mazda su izdali ozbiljno upozorenje vlasnicima određenih starijih modela automobila u Sjedinjenim Američkim Državama, savetujući im da odmah prestanu da voze svoja vozila zbog opasnosti od eksplozije vazdušnih jastuka. Ova direktiva se odnosi na više od 457.000 automobila, proizvedenih u periodu od 2004. do 2015. godine.

Glavni problem leži u vazdušnim jastucima proizvedenim od strane kompanije Takata, koji se nalaze u mnogim vozilima širom sveta. Usled dugotrajne izloženosti visokoj temperaturi i vlažnosti, ovi jastuci mogu eksplodirati pri sudaru, što izaziva rasprskavanje metalnih šrapnela unutar vozila. Ovi incidenti su do sada rezultirali smrću najmanje 27 osoba u SAD-u, dok je preko 400 povređeno.

Modeli na koje se upozorenje odnosi uključuju Ford Ranger, GT, Mustang, kao i Mazda CX-9 i RX-8. Vlasnicima se savetuje da odmah provere da li se ovo povlačenje odnosi na njihova vozila i, ukoliko jeste, da se obrate ovlašćenim servisima radi besplatne zamene delova. Starost vozila dodatno povećava rizik, zbog čega je još važnije da vozači ne ignorišu ovo upozorenje.

Ovo nije prvi put da su Ford i Mazda izdali ovakva upozorenja; slični pozivi su ranije upućeni vlasnicima određenih modela iz 2006. godine. Upozorenja su izdali i drugi proizvođači, uključujući BMW, Chrysler, Hondu i Nissan.

Vozila opremljena ovim opasnim vazdušnim jastucima predstavljaju globalni problem, jer je prema izveštajima kompanije Ford, 765.000 vozila širom sveta opremljeno ovim neispravnim delovima. Vozači su pozvani da reaguju odmah kako bi izbegli potencijalnu tragediju.

(Telegraf.rs)