Koliko smo blizu eri letećih automobila?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sa planiranim isporukama u narednih nekoliko godina, prvi koraci ka integraciji letećih automobila u svakodnevni život su već u toku

Printskrin: Jutjub/Evgeni Duhovny

Leteći automobili, koji su decenijama bili deo naučne fantastike, polako postaju stvarnost. U poslednjih nekoliko godina, značajan napredak u tehnologiji i infrastrukturi omogućio je razvoj funkcionalnih prototipova i modela koji bi uskoro mogli da uđu u komercijalnu upotrebu.

Samson Switchblade je jedan od najistaknutijih primera, sa planovima da bude dostupan na tržištu 2025. godine. Ovaj leteći automobil može dostići visinu od 3.962 metra i brzinu od 257 km/h, pružajući putnicima jedinstvenu mogućnost prelaska sa drumskog na vazdušni saobraćaj direktno iz svoje garaže​, piše flyingcarinsider.

Alef Model A, kompanije Alef Aeronautics, planira da počne isporuke 2025. godine. Ovaj model, sa cenom od oko 300.000 dolara, može preći do 177 kilometara u letu i ima dva sedišta. Njegov futuristički dizajn i mogućnosti čine ga jednim od najočekivanijih letećih automobila.

Airbus CityAirbus NextGen je još jedan uzbudljiv projekat. Ovaj električni VTOL (vertikalno poletanje i sletanje) koncept nudi domet od 80 kilometara i brzinu krstarenja od 121 km/h. Njegov razvoj pokazuje kako velike aeronautičke kompanije ozbiljno pristupaju tržištu letećih automobila​, piše Prelaunch.

Međutim, ključne prepreke ostaju, uključujući razvoj odgovarajuće infrastrukture i regulative. Procene pokazuju da bi izgradnja potrebne infrastrukture mogla koštati između 13 i 18 miliona evra. Takođe, javno prihvatanje i percepcija bezbednosti će igrati značajnu ulogu u uspehu ovih vozila na tržištu​.

Dok su prvi komercijalni modeli već na horizontu, predviđa se da će tržište letećih automobila do 2040. godine vredeti preko 1,5 biliona dolara (engl. trilion), sa posebnim interesovanjem u Evropi i Americi.

Iz svega navedenog, jasno je da su leteći automobili bliži nego ikada, ali će njihova široka primena zahtevati dodatno vreme i ulaganja u tehnologiju i infrastrukturu. Sa planiranim isporukama u narednih nekoliko godina, prvi koraci ka integraciji letećih automobila u svakodnevni život su već u toku.

(Telegraf.rs)