Tesla i kineski rivali uzdrmali Volkswagen: Proizvodnja ovih električnih modela obustavljena

Vreme čitanja: oko 1 min.

Proizvodnja modela VW ID.3 i Cupra Born biće obustavljena u nemačkim fabrikama u periodu od 2. do 16. oktobra zbog smanjene potražnje na tržištu

Foto: Tanjug/AP

Nemački automobilski proizvođač Volkswagen najavio je privremenu obustavu proizvodnje dva od svojih električnih vozila, modela VW ID.3 i Cupra Born. Proizvodnja će biti zaustavljena u fabrikama u Cvikauu i Drezdenu tokom prve dve nedelje oktobra, tačnije od 2. do 16. oktobra, usled padajuće potražnje na tržištu.

Portparol kompanije Volkswagen izjavio je da će proizvodnja biti obustavljena tokom jesenjih praznika u saveznoj državi Saksonija, od 2. do 13. oktobra. Nakon toga, proizvodnja modela ID.3 u Drezdenu biće nastavljena 16. oktobra. Kompanija je odbila da komentariše kako će ova obustava uticati na radnu snagu, ali je ranije ovog meseca najavila da neće produžiti ugovore na određeno vreme za 269 zaposlenih u svojoj fabrici u Cvikauu.

Ova obustava dolazi u trenutku kada se Volkswagen suočava sa sve jačom konkurencijom na tržištu električnih automobila. Tesla i sve veći broj kineskih proizvođača predstavljaju ozbiljnu pretnju nemačkom gigantu, posebno u trenutku kada su potrošači sve više fokusirani na cene usled visoke inflacije i smanjenja subvencija za električna vozila.

Stručnjaci upozoravaju da će ovakva situacija verovatno uticati na celokupno evropsko tržište električnih vozila, s obzirom na to da Volkswagen igra ključnu ulogu u industriji. Naime, pad potražnje za modelima ovog proizvođača može ukazati na širi trend smanjenja interesovanja za električna vozila u Evropi.

Ovo je jasan signal da nemački auto-gigant mora brže da se prilagodi promenama na tržištu i da dodatno unapredi svoju strategiju kako bi ostao konkurentan. Volkswagen se takođe suočava sa izazovima kao što su globalni nedostatak čipova i visoki troškovi sirovina, koji dodatno komplikuju situaciju.

(Telegraf.rs)