Toyota najavila povećanje cena

Toyota je najavila povećanje cena svojih automobila u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama zbog visokih troškova proizvodnje, nedostatka mikročipova i pada profita

Foto: Tanjug/AP

Izvršni zvaničnici japanske kompanije upozorili su da je prilagođavanje cena neophodno zbog rasta ulaznih troškova i operativnih gubitaka poslovnih jedinica u Evropi i Severnoj Americi u poslednjem kvartalu.

"Intenzivno razmišljamo o odgovarajućem nivou cena", izjavio je šef komunikacija u Toyoti Jun Nagata povodom objavljivanja kvartalnih poslovnih rezultata. Troškovi japanskog proizvođača u periodu od jula do septembra porasli su za više od 2 milijarde dolara, prenosi nacionalnaklasa.com.

Toyota je već počela da povećava cene u skladu sa poskupljenjem sirovina i inflacijom, ali zvaničnici kompanije kažu da će verovatno biti potrebno agresivnije i češče menjanje cenovnika.

"Svake godine smo menjali cene jednom ili dvaput godišnje, a povećavanje frekventnosti promene cena bilo bi odraz rasta troškova", izjavio je šef računovodstva u japanskoj kompaniji Masahiro Jamamoto.

Kompanija je posle izveštaja o padu operativnog profita i neto prihoda umanjila i prognozirani obim proizvodnje u aktuelnoj fiskalnoj godini. Toyota sada očekuje da će do 31. marta 2023. godine napraviti 9,2 miliona vozila.

(Telegraf.rs)