Paklena pomorandža: Kako je obična voćka prevarila Teslin automobil i ugrozila bezbednost saobraćaja

Jedan od najčešćih trikova kojima se vozači služe da prevare pametni sistem autonomne vožnje može biti veoma opasan za sve učesnike u saobraćaju...

Foto: Unsplash

Uprkos tome šta kompanija Tesla i njoj slični proizvođači tvrdili o sposobnostima njihovih autopilot sistema, potpuno autonomna vozila još uvek ne postoje.

Upravo zbog toga, vozači koji ne upravljaju svojim vozilima nego sve prepuste još uvek nedovoljno bezbednom autopilotu postali izuzetno velika pretnja bezbednosti u saobraćaju, pa se takvi vozači u Arizoni kažnjavaju sa 250 dolara.

A jedan od trikova kojima se vozači koriste je prevara pametnog sistema - pomorandžom!

Kada uoči voćku na volanu, sistem pomisli da su to nečije ruke, prenosi Zimo. Kako to izgleda možete pogledati u videu, koji prikazuje kako je na takav način uspešno zbunjen sistem pomoći vozaču Volvoa XC60.

Vozačima je čak dostupan i proizvod po imenu Autopilot Buddy, koji se postavlja na upravljač vozila što "pametni" Teslin autopilot prepoznaje kao vozačev dodir upravljača. Tako se sprečava čitav niz upozorenja kojima automobil upozorava vozača da bi trebalo da drži ruke na upravljaču i da mu pogled bude usmeren na put.

Ovo je slično adapter koji se stavlja u kopču sigurnosnog pojasa, kako bi prevario sistem upozorenja o nevezanom pojasu.

Autopilot Buddy je od 2018. godine zabranjen za prodaju u SAD-u, ali kompanija koja ga proizvodi, svoj proizvod bez problema prodaje izvan granica Sjedinjenih Država.

Video: Сајбертрак- braća Rusi napravili slovensku verziju najnoviijeg Teslinog vozila

(Telegraf.rs)