Tesle će uskoro prelaziti 1.000 kilometara sa jednim punjenjem baterija?

Ovo je prvi put od kada postoji, da je pod pritiskom konkurencije Tesla prinuđen da poveća domet svojih automobila...

Foto: Tesla

Najpozantiji svetski proizvođač električnih autombila obećao je da će u nerednom preriodu povećati autonomiju svojih modela.

Sve verzije automobila Tesla Model 3, Model X i Model  Y imaće povećani domet, navela je ta komapnija na svom zvaničnom sajtu.

Model S Long Range Plus je već je dobio sertifikat za pređenih 646 kilometra, što ga čini prvim serijskim električnim automobilom koji je probio granicu od 400 milja (643 kilometra). Očekuje se da će Model S Plaid koji dolazi 2021. godine imati autonomiju od 836 kilometara (520 milja).

Ovo je možda prvi put od kada postoji, da je Tesla prinuđen da pod pritiskom da poveća domet svojih automobila, budući da se kompanija Lucid, koju mnogi vide kao glavnu konkurenciju Maskove fabrike, hvali maksimalnim autonomijom svog modela Air od čak 823 kilometra (517 milja).

Kako navodi Green Car Reports Ilon Mask je predložio rad na razvoju vozila sa dometom od 1.000 kilometara (620 milja) i nagovestio da bi Teslina berlinska fabrika u budućnosti mogla da proizvodi manje automobile namenjene evropskom tržištu.

Ta najava se podudara sa prethodnom Maskovom izjavom da će Tesla do 2023. godine na tržište izbaciti mali automobil sa cenom od 25.000 dolara, što će biti moguće zahvaljujući napretku tehnologije baterija što će omogućiti nižu cenu.

(Telegraf.rs)