Luksuzni "frankenštajn" na točkovima spreman za ekstravagantne lovatore

Iliti, šta se dobije kada se na šasiju velikog američkog pikapa "nakalemi" Rolls-Royce...

Foto: Aznom / Promo

Prerade karoserija na bazi postojećih modela nisu novost, a ukoliko se dobro odradi dizajnerski projekat, mogu da ispadnu i bolje od originala. Međutim, ako ne nađete adekvatnu osnovu, a ni dizajn ne bude baš jača strana, rezultat može biti razočaravajući.

Italijanska manufaktura Aznom, koja se bavi izradom karoserija, odlučila je da napravi luksuznu limuzinu, ali na bazi, ni manje, ni više, nego - pikapa!

Za osnovu je uzet full-size pikap RAM 1500 Laramie Longhorn, a rezultat je limuzina Aznom Palladium, koja pretenduje da bude alternativa Rolls-Royce ili Bentley modelima, pa čak i ruskom Aurus Senatu. Međutim, čini se da i pored velikog truda i nespornog luksuza u enterijeru, Palladium ipak nije toliko atraktivan, barem ne spolja.

Automobil je dugačak gotov šest metara (5.960 mm), visok jednako impresivnih dva metra (1.971 mm), dok masa praznog vozila iznosi čak 2.650 kilograma!

Samim tim, za pogon je odabran dovoljno snažan 5,7-litarski V8 biturbo motor, koji oslobađa 710 "konja" i 950Nm obrtnog momenta, prenosi TopSpeed.

Motor je uparen sa 8-stepenim automatskim menjačem, koji snagu šalje na zadnje ili sva četiri točka, uz pomoć elektronskog samoblokirajućeg diferencijala. Palladium iz mirovanja do 100 km/h stiže, prema fabričkim podacima za samo 4,5 sekundi, dok je maksimalna brzina limitirana na 210 km/h.

Snaga se na podlogu prenosi preko veliki Yokohama Advan Sport pneumatika, dimenzija 285/45 ZR22, dok se za zaustavljanje brinu Brembo GT diskovi sa šestoklipnim čeljustima napred, dok se pozadi nalaze "klješta" sa četiri klipa.

Cena ovog neobičnog vozila nije nepoznata, budući da se dobija se na upit. Može se, međutim, pretpostaviti, s obzirom na obim prepravki, luksuzni enterijer i pogonsku jedinicu, da gotovo sigurno premašuje 200.000 evra. I to bi bio neki minimum, budući da će Aznom Palladium biti proizveden u ograničenoj seriji i da če kupci svoje vozilo moći do detalja opreme po želji.

I pored toga što predstavlja veoma "neobičnu automobilsku pojavu", nema sumnje da će privući pažnju ekstravagantnih kolekcionara, i to pre svih onih sa Bliskog istoka koji obožavaju ovakve automobile.

(Telegraf.rs)