"On nema pojma!": Mask prozvao Gejtsa zbog stavova o električnim vozilima

Gejts je pohvalio nekoliko kompanija za proizvodnju kamiona koji u potpunosti rade na električni pogon, kao što su General Motors, Rivian, Bollinger i Ford, ali nije pomenio Teslu

Ilon Mask / Foto: Tanjug/AP

Direktor kompanija SpaceX i Tesla Ilon Mask kritikovao je milijardera i filantropa Bila Gejtsa zbog njegovih stavova o održivosti većih električnih vozila, ocenivši da on "nema pojma".

Gejts je nedavno na svom blogu naveo da se nada da će kvalitetnije i jeftinije baterije učiniti električna vozila "realnom opcijom za svakog vlasnika automobila", ali je naveo da sumnja u to koliko bi aktuelna ili u budućnosti razvijena tehnologija baterija mogla da napaja tako velika vozila, piše Business Insider.

- Čak i uz velika dostignuća u tehnologiji baterija, električna vozila verovatno nikada neće biti praktično rešenje za stvari poput vozila sa 18. točkova, za kargo brodove i putničke avione. Električna energija funkcioniše samo kada treba pokriti manje distance, ali nam treba drugačije rešenje za teška vozila za velike daljine - naveo je Gejts.

Foto-montaža: Tanjug/AP, Shutterstock, Wikimedia

Gejts je, takođe, pohvalio nekoliko kompanija za proizvodnju kamiona koji u potpunosti rade na električni pogon, kao što su General Motors, Rivian, Bollinger i Ford, ali nije pomenio Teslu, koji planira početak proizvodnje pikapa Cybertruck, prenosi Tanjug.

Na pitanje jednog korisnika na Twitteru šta misli o stavovima Gejtsa, Mask je kratko odgovorio:

- On nema pojma!

Video: Сајбертрак- braća Rusi napravili slovensku verziju najnoviijeg Teslinog vozila

(Telegraf.rs)