Novi život legendarnog Stratosa: Naslednik kultne reli "makine" kreće u proizvodnju

Manifattura Automobili Torino (MAT) pokreće proizvodnju modela Stratos, naslednika legendarnog Lančinog automobila koji je '70-ih "žario i palio" svetskom reli scenom

Foto: MAT

Gotovo 10 godina unazad, priča se o nasledniku legendarnog modela Lancia Stratos, automobilu ispred svog vremena, koji je tokom druge polovine '70-ih bio apsolutni gospodar reli takmičenja, a koji od svog "penzionisanja", nije dobio adekvatnu zamenu.

Prvi prototip debitovao je 2010. godine, a finansirao ga je Mihael Stošek i njegov sin Maksimilion. U dizajnu automobila učestvovala je i dizajnerska kuća Pininfarina. Godine 2018. relativno nepoznata kompanija MAT (Manifattura Automobili Torino) otkupila je prava na proizvodnju.

Ovih dana, za sve ljubitelje ovog kultnog automobila stiže lepa vest da MAT startuje sa proizvodnjom novog Stratosa, koja će biti limitirana na svega 25 primeraka. Inače, novi Stratos kao "donora" koristi Ferrari F430, što će reći da za svaki novi Statos, treba "uništiti" jedan F430.

Automobil će pokretati Ferrarijev 4,3-litarski F136 V8 motor, a u odnosu na F430, novitet je lakši za oko 80 kilograma usled obilne upotrebe ugljeničnih vlakana, dok je međuosovinsko rastojanje skraćeno za čak 200 milimetara, kako bi se koliko-toliko zadržale proporcije originalnog modela.

Kako se navodi, motor će oslobađati 540 konjskih snaga, što će biti sasvim dovoljno da novi Stratos, od 0 do 100 km/h stigne za 3,3 sekunde dok će maksimalna brzina biti limitirana na 275km/h.

Zvaničan debi novi Statos bi trebalo da ima na Salon Prive, koji će se od 23. do 26. septembra održati u palati Blenhajm, nedaleko od Oksforda, u Velikoj Britaniji.

(Telegraf.rs/TopSpeed)