Može li kineski Rolls-Royce da postane predsednička limuzina dostojna zapadne konkurencije?

Hongqi H9 se tehnički svrstao u klasu BMW serije 5, Audija A6 ili Mercedesa E klase

Foto: Hongqi

Upravo je stigao najluksuzniji "100 odsto kineski" automobil. Kao što se iz fotografija može i zaključiti, pred nama je prilično veran miks Rolls-Royce a od napred, Cadillac-a XTS od nazad i Maybach-a, po opštem utisku i načinu lakiranja. Ime mu je Hongqi H9.

Kineska automobilska industrija ne pravi samo automobile za "radničku klasu" već za svetsku, a pre svega kinesku, političku, društvenu i ekonomsku elitu koja kupuje "samo domaće".

Foto: Hongqi

Osim što podseća na najprestižnije svetske luksuzne modele, Hongqi H9 se tehnički svrstao u klasu BMW serije 5, Audija A6 ili Mercedesa E klase. Kako dužinom od 5,2 metra, tako kvalitetom i dizajnom enterijera.

U ponudi su dva opciona agregata, četvorocilindrični benzinac sa 252 KS (380 Nm) i 3.0 V6 turbo motor sa 272 KS i 400 Nm. Oba motora dolaze isključivo se osmostepenim automatski menjačem. Snažniji od 0 do 100 km/h stiže za ispod 8 sekundi.

Kao prvi veliki luksuzni automobil potpuno razvijen u Kini, Hongqi H9 je izazvao veliku pažnju kod potencijalne konkurencije, pa mu je tako npr. Mercedes-Benz posvetio tekst na svom korporativnom blogu.

Foto: Hongqi

Kada se malo detaljnije analizira, Hongqi H9 bi možda mogao da nađe svoje mesto i u Srbiji i eventualno postane budući predsednički automobil.

Kako zaključuju Vrele Gume, takve promocija na evropskom tlu predstavljala bi lep gest zahvalnosti kineskom narodu i predsedniku, u periodu posle epidemije korona virusa, na pomoći i poštovanju koju su nam pružili u vreme borbe protiv nje.

Foto: Hongqi

(Telegraf.rs)