Continental WinterContact TS 870: stiže guma, još bolja od serijske pobednice nezavisnih testova

Kada se oko 60 hiljada jezera u Finskoj zaledi, postaju carstvo gde se kale najbolji vozači, ali i testiraju vrhunske gume. Tako je sportski centar Levi u Laponiji, ove zime ugostio ljubitelje automobilizma iz celog sveta koji su došli da testiraju novu zimsku gumu Continental WinterContact TS 870. Ekstremni uslovi, duboki sneg i temperature koje su se spuštale i do -20 stepeni, bili su savršeni uslovi da pokažu izdržljivost ove premijum gume

Foto: Continental

Naslednik višestruko nagrađivanog modela TS 860, sa poboljšanim dizajnom gazećeg sloja, daje rezultate koji u direktnom poređenju pokazuju da WinterContact TS 870 ima pet odsto kraće zaustavno rastojanje na ledu, ali i isto toliko bolje upravljanje na snegu. Osim toga, guma ima znatno poboljšane karakteristike u mokrim uslovima, kao i odlično upravljanje na suvim putevima. Inženjeri Continentala postigli su napredak u pogledu svojstava pneumatika i zaštite životne sredine, ostvarivši porast od sedam odsto kada je reč o kilometraži, kao i pad otpora kotrljanja od čak četiri odsto.

Foto: Continental

Da bi kočenje na ledu bilo još bezbednije, kontaktna površina obuhvata veći broj blokova gazećeg sloja. Ivice i narezi u tim blokovima deluju poput brisača vetrobranskog stakla, jer brzo raspršuju bljuzgavicu i obezbeđuju dobro prianjanje na zaleđenim površinama. Novi 3D narezi za zadržavanje snega postavljeni su pod najboljim mogućim uglom, dok blokovi gazećeg sloja prodiru dublje u sneg, efikasnije ga zadržavaju i time omogućavaju dodatno prianjanje.

Foto: Continental

Nova šara ima poseban koncept sa središnjim žlebom, koji omogućava još brže bočno oslobađanje vode prilikom vožnje po kiši i time obezbeđuje veću zaštitu od akvaplaninga. Cool Chill Compound, mešavina specijalnih smola, osigurava kraći zaustavni put na mokroj podlozi.

Foto: Continental

Sledeći pozitivan efekat rezultat je fleksibilnosti polimernog jedinjenja, koje omogućava kvalitetniji kontakt između gume i puta, odnosno smanjuje abraziju i povećava kilometražu. Na EU oznaci pneumatika, WinterContact TS 870 dobio je ocenu „C” za ekonomičnost potrošnje goriva i „B” za prianjanje na mokrom, dok ga nivo buke od 70 dB svrstava u najnižu kategoriju, koja se grafički predstavlja jednim zvučnim talasom.

Foto: Continental

Novi WinterContact TS 870 biće na tržištu ove jeseni, a Continental planira da proizvede 19 veličina naplataka od 14 do 17 inča. Oni će biti pogodni za potkompaktna, kompaktna i vozila srednje klase. Portfolio će vremenom biti dodatno proširen za zimsku sezonu 2021. godine.

(Telegraf.rs/PR)