Od kada su obavezne zimske gume i kolike su kazne za nepoštovanje?

N. M.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Pixabay

Od 1. novembra vozači u Srbiji su u obavezi da postave zimske gume na svoja vozila, a ova zakonska mera trajaće sve do 1. aprila sledeće godine. Zakon o bezbednosti saobraćaja propisuje obavezno korišćenje zimskih guma kako bi se smanjio rizik od saobraćajnih nesreća tokom zimskih meseci, kada su kolovozi često pokriveni snegom, ledom ili poledicom.

Zimske gume imaju poseban sastav i duboke šare, što omogućava bolje prijanjanje i bezbedniju vožnju na hladnim i klizavim putevima​.

Nepridržavanje ovog zakona nosi visoke kazne, koje za fizička lica iznose između 10.000 i 20.000 dinara, za preduzetnike između 50.000 i 200.000 dinara, dok za pravna lica mogu biti od 100.000 do čak 800.000 dinara.

Takođe, vozači teretnih vozila i autobusa (kategorije M2, M3, N2 i N3) moraju imati i lopatu u okviru obavezne zimske opreme, osim ako vozilo učestvuje u javnom gradskom prevozu.

U slučaju saobraćajne nesreće izazvane neadekvatnom opremom, vozači će snositi sve materijalne i nematerijalne troškove, dok u težim slučajevima može biti izrečena i zatvorska kazna. Zbog toga je važno ne samo postaviti zimske gume, već ih redovno proveravati kako bi se osigurala optimalna bezbednost na putevima. Minimalna dozvoljena dubina šare za zimske gume je 4 mm, što je važno za adekvatno prijanjanje i stabilnost vozila​.

Pored kazni, važno je naglasiti da je upotreba zimskih guma ključna za sigurnost svih učesnika u saobraćaju. Zimske gume su dizajnirane za optimalne performanse pri niskim temperaturama, smanjujući rizik od proklizavanja i gubitka kontrole nad vozilom, naročito u krivinama ili prilikom naglog kočenja. Uz to, u pojedinim predelima Srbije, poput planinskih područja, vozači su u obavezi da u vozilu imaju i lance za sneg​.

(Telegraf.rs)