Beli dim iz auspuha: Evo kada ova uobičajena pojava može ukazivati na ozbiljan problem

N. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Unsplash

Beli dim iz auspuha može biti česta pojava, posebno tokom hladnih zimskih meseci, ali to nije uvek razlog za zabrinutost. Ova pojava je u većini slučajeva rezultat kondenzacije vodene pare koja se stvara tokom sagorevanja goriva, a zatim isparava iz auspuha prilikom ponovnog pokretanja motora.

Međutim, postoje situacije kada beli dim može biti znak ozbiljnog kvara, i važno je prepoznati te znakove na vreme.

U normalnim uslovima, beli dim je prisutan samo tokom prvih nekoliko trenutaka nakon paljenja automobila, dok se motor zagreva. To je tipično za hladne temperature kada se vodena para iz goriva kondenzuje i nakupi u izduvnom sistemu. Međutim, ukoliko beli dim ne nestane nakon nekoliko minuta vožnje, a posebno ako je gust i obilan, to može ukazivati na kvar u sistemu hlađenja.

Kada beli dim ukazuje na kvar?

Ako se uočava gust i obilan beli dim, postoji mogućnost da je antifriz dospeo u cilindre motora. Ovaj problem često nastaje zbog oštećene glave motora, što može izazvati mešanje antifriza sa gorivom. U takvim slučajevima, motor može pretrpeti ozbiljna oštećenja, uključujući pregrevanje koje zahteva hitnu intervenciju majstora. Ignorisanje ovog problema može dovesti do potpunog kvara motora.

S druge strane, ukoliko beli dim nije preterano gust, ali ga prati povišena temperatura motora, mogući su problemi sa sistemom za ubrizgavanje goriva. Ovi simptomi se obično manifestuju kroz trzanje vozila ili češće gašenje motora tokom vožnje, što zahteva detaljan pregled vozila.

Drugi oblici dima i njihova značenja

Osim belog dima, automobil može ispuštati i dim različitih boja, od kojih svaka ukazuje na specifičan problem:

  • Plavi dim: Upućuje na potrošnju ulja, što je ozbiljan problem kod motora i zahteva hitnu posetu servisu. Ignorisanje ovog problema može rezultirati značajnim kvarovima na motoru.
  • Sivi dim: Uobičajen u manjim količinama, ali ako postane gust, može ukazivati na kvar u sistemu ubrizgavanja goriva ili nedostatak vazduha u smeši, što zahteva servisnu intervenciju.

U svim slučajevima, ako se bilo koja boja dima zadrži duže vreme ili se pojača, to je siguran znak da vozilo treba pregledati što pre. Nastavljanje vožnje bez rešavanja problema može dovesti do skupljih popravki, a u najgorem slučaju i do potpunog kvara motora.

(Telegraf.rs/Auto Klub)