Opasnosti loše montaže guma: Ovi propusti vulkanizera mogu ugroziti vašu bezbednost

N. M.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Pixabay

Ispravna montaža guma na automobil je ključna za bezbednost vozača i putnika, jer su gume jedini kontakt vozila sa podlogom. Loše montirane gume mogu izazvati ozbiljne probleme, od ispuštanja vazduha, oštećenja felni, pa čak i do pucanja gume u vožnji, što može dovesti do opasnih situacija na putu.

Jedan od najčešćih propusta prilikom montaže guma dešava se zbog nestručnosti ili brzopletosti vulkanizera. Ako vulkanizer ne koristi odgovarajuću opremu, posebno za veće i osetljivije felne od lakih legura, može doći do oštećenja felni ili ventila. Ova oštećenja često nisu odmah vidljiva, ali mogu dovesti do kasnijih problema, kao što je curenje vazduha ili deformacija gume.

Veliki problem predstavlja i nepravilno prianjanje gume na felnu, kada guma svojim rubom ne nalegne pravilno na felnu. Ovo može nastati ako vulkanizer ne koristi dovoljno montažne paste ili ako ne vodi računa o pravilnom korišćenju uređaja za montažu. Takvi propusti ne mogu se uočiti odmah, ali mogu dovesti do oštećenja gume i smanjenja njene funkcionalnosti.

Foto: Nikola Anđić

Pravilno balansiranje i montaža ključevi su bezbednosti

Osim same montaže, balansiranje točkova je proces koji zahteva preciznost i odgovarajuću opremu. Balansiranje točkova je važno za stabilnost automobila, a svaki pogrešan potez može dovesti do oštećenja i poremećaja u vožnji. Kvalitetna oprema i redovna kalibracija uređaja za balansiranje su ključni, jer čak i udarac čekićem prilikom postavljanja tegova može izazvati trajna oštećenja na felnama i uređaju.

Nepravilno pritezanje šrafova takođe predstavlja ozbiljan rizik, jer ako se ne koristi odgovarajući moment-ključ, može doći do preteranog zatezanja šrafova, što vodi pucanju ili oštećenju točka u vožnji.

Vulkanizeri preporučuju da se montaža i balansiranje uvek obavljaju kod proverenih majstora, jer nekvalitetno montiranje guma može uzrokovati mnogo veće troškove i rizike nego što se na prvi pogled čini.

(Telegraf.rs)