Da li znate šta znače ovi krugovi na putu? Mnogi vozači su ostali zbunjeni

N. M.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Primena ovog znaka dovela je do smanjenja broja nesreća motociklista za čak 80% na putevima gde je znak postavljen

Foto: Reddit

Na nekim putevima pojavile su se nove oznake koje su izazvale zbunjenost među vozačima, posebno motociklistima. Reč je o nizovima krugova nacrtanih reflektujućom, protivkliznom belom bojom, koji imaju specifičnu svrhu upozoravanja vozača na opasnosti u oštrim krivinama. Ove oznake, koje su uvedene u Austriji još 2019. godine, pokazuju izuzetno dobre rezultate, posebno u smanjenju broja nesreća motociklista.

Prema podacima upravitelja austrijskih puteva, primena ovog znaka dovela je do smanjenja broja nesreća motociklista za čak 80% na putevima gde je znak postavljen. Cilj ovih krugova je da upozore motocikliste na blizinu uskih radijusa krivina, kao i na potrebu za većom pažnjom kako bi se izbeglo prelazak u suprotnu traku, što je posebno važno na opasnim deonicama.

Zbog pozitivnih rezultata koje ova mera donosi, mnoge druge zemlje, uključujući Švajcarsku, Nemačku, Italiju, Španiju, pa čak i Australiju, razmatraju mogućnost uvođenja slične signalizacije na svojim putevima. Ove oznake se najčešće postavljaju na mestima gde su nesreće već bile učestale, čime se preventivno utiče na sigurnost saobraćaja.

Ovaj novi način označavanja mogao bi postati standard i u drugim delovima sveta, s obzirom na svoju efikasnost u smanjenju rizika na opasnim mestima za vozače, naročito motocikliste.

(Telegraf.rs)