Ne jedite ih cele: 5 jestivih namirnica koje imaju skrivene otrovne delove
Nije sve što raste u prirodi za jelo, a za mnoge od ovih stvari ste mislili da su zdrave
Jesti povrće od korena do vrha je odličan način da se unesu najbolje hranljive materije i što više vitamina, ali treba znati da neke namirnice nije poželjno jesti na takav način jer sadrže otrovne delove.
Zašto nikako ne treba da trljate oči kada vas svrbe?
5 jestivih namirnica sa skrivenim otrovnim delovima:
1. Krompirovi izdanci
Krompir potiče iz iste porodice kao i otrovno velebilje, pa ne čudi što neki delovi te biljke nisu jestivi. Toksična materija, solanin, se najviše nalazi u izdancima i stabljikama krompira, zbog čega biste te delove uvek trebali da odstranite pre nego što počnete da pržite ili pečete krompir. Solanina ima u zelenom krompiru, pa izbegavajte da jedete plodove koji ispod kore imaju zelenkastu nijansu.
2. Listovi paradajza
Evropljani su strahovali od paradajza hiljadama godina, a počeli su da jedu tu namirnicu tek u 18. veku. Jedan od razloga se skriva u lišću, koje sadrži toksične materije solanin i tomatin. Solanin i tomatin mogu izazvati probleme sa želucem ako se konzumiraju. U većim količinama lišće paradajza može imati fatalne posledice.
3. Seme jabuke
Semenke u jabukama sadrže male količine amigdalina, a to je supstanca koja se u kontaktu sa probavnim enzimima pretvara u cijanid. Jaka ovojnica ovih semenki sprečava da se otrov ispusti u organizam, ali je zato jako važno ne gristi semenke jabuke. Od semenke jedne jabuke vam neće biti ništa, tegobe izazivaju velike količine, ali ako ste u dilemu, uvek je bolje da ih ne jedete.
4. Lišće rabarbare
Stabljike rabarbare u kombinaciji sa slatkim jagodama predstavljaju odličnu kombinaciju za letnji desert. Lišće rabarbare sadrži oksalnu kiselinu i antrahinonske glikozide koje imaju dejstvo otrova na ljudski organizam kada se probave. Simptomi zavise od količine probavljenog lišća, a mogu varirati od želudačnog bola i povraćanja do ozbiljnijih napada.
5. Lišće i cveće patlidžana
Patlidžan je još jedna vrsta povrća kod koje treba biti pažljiv kada se konzumira. Lišće i cveće tog ukusnog ploda sadrži solanin, koji je otrovan, pa treba izbegavati uživanje u tim delovima patlidžana.
VIDEO: Zbog specifične ishrane, ovaj sport vodi u SMRT
(Telegraf.rs / Izvor: punkufer.dnevnik.hr)
Video: Dragana Mirković sagradila kuću porodici sa Golije
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Olja
Ko ce normalan jesti navedeno pitam se?
Podelite komentar