Ovu voćku zovu "hleb pustinje". Ona je božji dar i lek za sve
Urma je najvažnija namirnica u arapskom svetu, a njena lekovita dejstva nadaleko su poznata jer urma pomaže kod anemije, hipertenzije, povišenog holesterola, dijareje i karcinoma.
Ćelije raka se hrane asparaginom - aminokiselinom koja se nalazi u hrani
Nazivaju je "hleb pustinje", a u Grčkoj je znaju kao "voće bogova". Jedina je biljka u sahari koja može da pomogne čoveku da preživi, a smatraju se najzdravijim voćem na planeti. Lako se vare i pružaju osećaj sitosti duže vreme, imaju mnogo vitamina i vlakana, a preporučuju se i deci i odraslima. Prirodni šećer koji imaju odlična je alternativa običnom šećeru.

-Savetujem vam da uvek kod sebe imate urme jer su one odlične za zdravlje. Preporučuje se čak i dijabetičarima, a njena vlaknasta struktura odlična je za rad digestivnog trakta. Pomaže kod zatvora i tvrde stolice, ali i kod dijareje, visokog pritiska i odlična je za srce i vid, rekla je za Telegraf.rs nutricionista Milka Raićević.

Urme treba da jedu osobe koje su anemične jer imaju dosta gvožđa, ali i deca i trudnice. Odlične su za vid jer sadrže lutein i zeaksanin koji su dobri za mrežnjaču i zbog toga ih nazivaju "vitamini za oči". Kalijum kojim obiluju odličan je za regulaciju stolice i odličan su laksativ. Nemojte se prejedati ovog voća jer kilogram sadrži skoro 3.000kalorija.
Istraživanja koja su sprovedena na Univerzitetu za nauku i tehnologiju u Jordanu pokazala su da trudnice koje mesec dana pre porođaja redovno jedu urme imaju manje bolove prilikom porođaja i manje krvare. Porodiljama pomažu da proizvedu dovoljno mleka za bebu i popravljaju raspoloženje i tako sprečavaju postnatalnu depresiju.

-Ostavite jednu urmu u čaši vode da prenoći i sutradan od toga napravite sok, rekla je za Telegraf.rs nutricionista Milka Raićević.
Recept za zdrav sok je jako jednostavan. Ostavite urme sa košticom da prenoće u posudi sa vodom. Sutradan odstranite koštice i sipajte smesu u blender, izblendajte i pijte kao sok.
(M.K./m.krstic@telegraf.rs)
Video: Reprezentativcu rekli da je završio karijeru zbog problema sa srcem, naš lekar ga vratio na teren
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Ilona
Sad ih treba jesti u vreme posta kad pocne
Podelite komentar
plavi safir
Ja ih obožavam! Pogotovu sveže, tek ubrane!
Podelite komentar