PRAVA ISTINA O ŠEĆERU U VOĆU: Da li od njega zaista možemo da se ugojimo?

 ≫ 
  • 2

Svi koji brinu o svom zdravlju i liniji drastično su proteklih godina smanjili unos šećera zbog upozorenja brojnih upozorenja stručnjaka da doprinosi globalnoj epidemiji gojaznosti.

Mast uopšte nije toliko loša kao što smo mislili - a jedna stvar koju jedemo svaki dan je mnogo gora

POGLEDAJTE SVOJE NOGE: Ako izgledaju ovako - imate jedan veliki problem u životu

Ovo upozorenje odrazilo se i na voće koje je zbog prirodnih šećera u njemu takođe svrstano među "neprijatelje" zdravlja kao što su kolači, slatkiši i gazirani napici.

I dok mnogi znaju da ne bi trebalo da jedu previše slatkiša, ova inforamcija unela je veliku zabunu u vezi sa tim da li bi trebalo ograničiti i unos voća.

Foto: Telegraf

"Svaka dijeta koja ne uključuje voće i povrće ne može se smatrati izb alansiranom i zdravom. Iako postoji nekoliko negativnih strana koje se tiču količine prirodnih šećera u voću, postoji i mnogo vitamina i minerala koji su ključni za naše zdravlje", objašnjavaju stručnjaci.

Brojna istraživanja tvrde da je fruktoza štetna samo kada je konzumiramo u velikim količinama i da je gotogo nemoguće preterati sa njenom konzumacijom kada jedemo voće,

Rezultati su takođe pokazali da osobe koje jedu više porcija voća dnevno imaju niži indeks telesne mase, čak i niži od onih koji jedu više povrća.

Foto-ilustracija: pixabay.com

Voće je bogato i vodom, vitaminima i vlaknima.

Stručnjaci preporučuju ljudima da iz svoje ishrane izbace ugljene hidrate kako bi kompenzovali šećer iz voća.

Pored minerala, vitamina i vlakana, svaka vrsta voća nudi i brojne druge zdravstvene prednosti, ali i antioksidanse koji pomažu organizmu da se zaštiti i bori protiv bolesti.

U slučaju da ste i dalje zabrinuti zbog količine šećera u voću, dajemo vam 5 opcija koje ga sadrže u malim količinama:

1. Grejpfrut

Foto-ilustracija: Foter/trekkyandy

Iako njegov oštar i kiseo ukus nije za svakoga, grejpfrut smanjuje nivo holesterola u krvi i pomaže pri gubitku kilograma.

2. Maline

Foto: Wikipedia.org / Juhanson

Ne samo da su pune ukusa, već poboljšavaju i kognitivne funckije, povečavaju energiju u organizmu i smanjuju rizik od gojaznosti, srčanih bolesti i dijabetesa.

3. Borovnice

Foto: Telegraf

Sa visokom koncentracijom antioksidanasa, borovnice su važan dodatak svakoj ishrani. Sadrže jako malo masti i bogate su vlaknima i vitaminima C i K.

4. Jagode

Foto: pixabay.com

Jagode su bogate vitaminom C i kalijumom.

5. Banane

Foto: www.pixabay.com

Banane su savršena grickalica bogata kalijumom. Takođe, mogu da pomognu pri kontrolisanju nivoa šećera u krvi i odličan su obrok pre treninga jer sadrže veoma maljo ugljenih hidrata.

(Telegraf.rs)

Video: Ovo je kuća u kojoj je uhapšen Alija Balijagić

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BASA

    5. septembar 2017 | 09:41

    Jabuke su zakon ! Godisnje jedemo oko 300 kg , i nemamo problema sa zdravljem ! A , imamo 73 - 75 godina !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA