Opasne greške koje svi pravimo kada odmrzavamo meso - a mogu da nas koštaju zdravlja
Pored toga što nemamo vremena da stalno idemo po sveže meso u mesaru i što ne znamo uvek unapred šta ćemo kuvati, zamrznuto meso odličan je izbor za one koji kubure sa vremenom ili u poslednjem momentu smišljaju šta im se jede.
12 stvari koje nikako ne smete da radite ujutro, već uveče
Zamrznuto meso nije opasno po zdravlje, ali pored roka trajanja koji ipak morate da pratite, postoji i par pravila za rukovanje njime. Domaćice pribegavaju nekim čudnim tehnikama kako bi odmrzle meso i učinile ga lakšim za pripremu.
Ovih 9 grešaka svako od nas pravi kada odmrzava meso za pripremu obroka.
Odmrzavate meso u toploj vodi
Ukoliko stavite govedinu u vrelu vodu kako biste je odmrzli, stvarate odličnu osnovu za razvoj bakterija koje mogu da budu opasne po vaše zdravlje. Umesto toga, stavite meso u hladnu vodu i tako ubrzajte odmrzavanje.
Odmrzavate meso na najvišoj polici u frižideru
Ako ovako odmrzavate meso može da se desi da imate curenje vode i krvi i da vam frižider bude unakažen krvlju. Ukoliko želite da izbegnete haos, stavite meso na neku nižu policu.
Odmrzavate meso u blizini začina
Odlična podloga za razvoj opasnih bakterija, pa umesto toga sačekajte da se meso u potpunosti odmrzne pre nego pristupite obradi.
Ostavljate meso na radnom stolu da se odmrzava
Ovo je najčešća greška. Mnogi ne shvataju da se na sobnoj temperaturi razvija veliki broj bakterija. Umesto da ga ostavite tako, stavite ga u hladnu vodu ili frižider.
Ispirate zamrznuto meso ne biste li ubrzali proces
Verovali ili ne, nema potrebe da perete zamrznuto meso jer ćete tako proširiti bakterije i po vašim rukama, sudoperi, kuhinjskim elementima i sunđeru. Užasno!
Opet zamrzavate meso koje je bilo odmrznuto na sobnoj temperaturi
Nikada, ali apsolutno nikada ne trebate ništa da odmrzavate na sobnoj temperaturi, piše Tip Hero. Tako isto ne trebate ni da zamrzavate ono što ste tako odmrzli, jer dvostruko izlaganje bakterijama može ozbiljno da vam ugrozi zdravlje.
Odmrzavate meso uz pomoć fena
Ipak moramo da vas razočaramo – koliko god da vam je zanimljivo da odmrzavate meso fenom za kosu nemojte to da radite! Meso se ovako neće ravnomerno razmrznuti i biće izloženo bakterijama.
Odmrzavate komadiće mesa na tiganju
Ukoliko bacite na tiganj tanke zamrznute komadiće mesa napravićete veliku grešku – meso će samo postati tvrdo i žilavo.
Ne perete ruke nakon što dodirujete zamrznuto meso
Samo zbog toga što je meso zamrznuto ne znači da ne trebate da perete ruke kada ga dodirujete jer bakterije sa površine mesa mogu da se prošire na vašu kožu.
(Telegraf.rs/M.K.)
Video: Da li je manje štetno ako pijemo piće "bez šećera" i zašto je plastika za jednokratnu upotrebu
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
DARKO 100%
Sve si rekao kako netreba osim kako treba!
Podelite komentar
Olivera
Ako se meso odmrzava u frizideru, valjda se stavi u neku ciniju da ne curi sukrvica.
Podelite komentar
Mia
Ispade svuda oko nas bakterija kad da je meso ne znam kako zagadjeno ,nije objasnjeno kako treba plus meso se spremi na visokoj temp.vecina bakteriia se termickom obradom ubije.
Podelite komentar