Roditelji, obratite pažnju na ljubavni život svog tinejdžera

 
  • 0

Pubertet predstavlja životno doba rezervisano za sticanje prvih romantičnih iskustava. Mladi ljudi nemaju predstavu kako bi lepa i zdrava partnerska veza trebalo da izgleda i vrlo lako može da im se dogodi da upadnu u potpuno pogrešan i bolestan odnos u kojem može biti čak i nasilničkog ponašanja. Stoga, budite uvek na oprezu, osluškujte i pre svega razgovarajte sa svojim detetom

Tinejdžerskih veza prepunih nasilja i zlostavljanja ima u svim kulturama. Da li ste znali da je svaki peti adolescent u svojoj prvoj ozbiljnoj romansi doživeo udarac, šamar ili gurkanje? Ili to da više od polovine klinaca zna za nekog od svojih drugara ili drugarica koji su u vezi trpeli pravi pakao?

Devojčice doživljavaju nasilje u vezi tri puta češće nego odrasle žene. Zloupotreba romantičnih osećanja dolazi u tolikom mnoštvu oblika, da je neke od signala roditeljima izuzetno teško da ih uopšte prepoznaju. Ono što je najstrašnije u svemu jeste podatak da se svega 33 procenta zlostavljanih usudi da zatraži pomoć.

Danas svi imaju mobilni telefon. I vi ste verovatno svojoj ćerkici kupili jedan, kako bi ste bili sigurni da je ona u svakom trenutku bezbedna. Međutim, upravo su ta sredstva moderne tehnologije mediji preko kojih vaše princeze trpe kontrolu i maltretiranje, dok vi živite u iluziji da je dovoljno to što vam je na oku, dok zajedno pijuckate sok u dnevnoj sobi.

Roditelji obično nemaju predstavu o tome šta se dešava, već misle da njihova deca razmenjuju SMS i e-mail poruke svojstvene za njihov uzrast. No, nekima od njih u tom trenutku stiže možda i trideseta poruka u kojoj ih njihov partner ispituje gde su, s kim su i šta rade. Svaki četvrta mlada devojka primorana je da ljubomornom i posesivnom dečku podnosi raport ponekad i na svakih sat vremena tokom svake bogovetne noći.

Upozoravajući znaci da vaš tinejdžer trpi zlostavljanje, zavisi od tipa i jačine nasilja, ali neki od signala na koje bi trebalo da obratite pažnju su:

Sve manje vremena provodi sa prijateljima i porodicom

Nakon sastanka s devojkom/dečkom ne deluje baš srećno

Stalno nalazi izgovore za svog partnera

Ima ogrebotine i modrice sumnjivog porekla

Povlači se u sebe i uglavnom ćuti

Nosi stalno istu odeću, ili isključivo jednobojnu garderobu

Neprestano proverava mobilni telefon, ili se štreca kad čuje zvonjavu

Šta vi kao roditelj uopšte tu možete da uradite? Kako da znate šta je ono što je vašem tinejdžerimu potrebno?

Dovoljno je samo da ih neko sasluša i razgovara sa njima. Da želi da sazna šta se dešava kako u SMS porukama, tako i u njihovom životu, bez predrasuda i optuživanja. Postavite im standarde kako bi trebalo da zdrava i dobra veza izgleda. Ne plašite se da im postavljate pitanja. Zaštitite svoje dete.

Video: Srušila se zgrada u Napulju, iz ruševina izvukli tela dece

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA