SPAS ZA NOLETA: Uskoro lek protiv alergije na gluten
Naučnici s Univerziteta u Kaliforniji veruju da bi modifikovani enzim mogao da omogući razvoj terapije namenjene osobama sa celijakalijom, poremećajem kod kog organizam nije u stanju da svari određene žitarice
Procenjuje se kako celijakalija pogađa jedan odsto populacije, a karakteriše je negativna reakcija imunološkog sistema na gluten, protein prisutan u nekim žitaricama. Kod ovih ljudi konzumacija hrane koja sadrži gluten može da dovede do oštećenja tankog creva i otežane apsorpcije hranljivih materija.
Celijakalija je češća kod žena, a ona pogađa i najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića.
Novi nalazi koje je objavio "Journal of the American Chemical Society" pokazuju da je pomoću modifikovanog prirodnog enzima po imenu kumomalizin-As moguće u želucu pokrenuti proces razlaganja glutena na mnogo manje peptide. Peptidi najčešće ne dovode do reakcije imunološkog sistema i pojave simptoma celijakalije.
Prema dosadašnjim testiranjima, modifikovani protein se pokazao efikasan u 95 odsto slučajeva.
Trenutno ne postoji terapija za celijakaliju i jedino rešenje predstavlja ishrana bez glutena.
(MojeZdravlje.ba; Telegraf.rs)
Video: Vučić: Vozom Beograd - Budimpešta od marta 2026. godine za 2 45 minuta
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
matic zoran
voleo bih kada bi se pojavio lek protiv alergije na gluten jer dijeta je preskupa pa nemogu da to sebi priustim
Podelite komentar