Na pozadini svake namirnice nalazi se veoma važna etiketa - evo šta ona znači i kako da je pročitate
Tablice kalorija predstavljaju šemu u kojoj se za određene vrste namirnica pokazuje odgovarajuća energetska vrednost. Obično se na brojanje kalorija odlučujemo kada nismo zadovoljni svojim izgledom i želimo da izgubimo nekoliko kilograma.
Kako izgleda 200 kalorija zdrave, a kako nezdrave hrane (FOTO) (VIDEO)
Od ovih namirnica bukvalno mršavite dok ih jedete (CEO SPISAK)
Evo koliko seksa vam je potrebno da sagorite kilograme koje ćete nabaciti za praznike
Pored energetske vrednosti, u tablicama kalorija predstavljena je i vrednost ugljenih hidrata, proteina i masti, što predstavlja važne informacije pri sastavljanju određenih programa ishrane.
Svaka namirnica trebalo bi da sadrži deklaraciju s nutritivnim vrednostima i popisom sastojaka. Ove nalepnice nalaze se na pozadini ili dnu ambalaže. Hranjive vrednosti uglavnom su iskazane u 100 grama.

Problem nastaje jer mnoge kompanije kriju enertgetsku vrednost svojih proizvoda ili koriste neke termine kako bi oni izgledali zdravije. Tako je većina nas dovedena u zabludu da je braon šećer zdraviji od običnog.
Dnevni unos kalorija za zdrave osobe trebalo bi bude između 1.800 i 2.900, u zavisnosti od pola i fizičke aktivnosti. Aktivnoj ženi preporučuje se 2.200 kalorija, dok aktivnom muškarcu 2.900 kalorija dnevno.
Zasićene masti
Ovo su loše masti. Nalaze se uglavnom u mesu, morskim plodovima, piletini sa kožom, punomasnom mleku i proizvodima od punomasnog mleka. Naša tela su sposobna da proizvedu sve potrebne količine zasićenih masti, tako da nije potrebno da ih unosimo kroz ishranu. Trebalo bi da se konzumiraju u ograničenim količinama, jer dovode do povećanja holesterola.

Trans masti
Trans masne kiseline dobijaju se grejanjem tečnog biljnog ulja u prisustvu gasnog vodonika. Ovaj proces pretvara ulja u čvrstu materiju, što čini njihov transport lakšim. Parcijalno hidrogenizovana ulja mogu da izdrže ponovna dogrevanja bez da se raspadnu, čineći ih na taj način idealnim za prženje brze hrane i industriju prehrambenih proizvoda.
Najčešće se mogu naći u pečenoj hrani, margarinima, grickalicama, prerađenoj hrani, kao i u pomfritu i drugoj prženoj hrani. Trebalo bi da se se konzumira što manje, jer može da podigne nivo holesterola. Zapamtite, na etiketama može pisati "delimično hidrogenizovano ulje", što znači da hrana ne sadrži preko 0,5 grama trans masti.
Nezasićene masti
Nezasićene masnoće se smatraju dobrim masnoćama jer mogu da poboljšaju nivo holesterola u krvotoku, umanjuju upaljenja, stabilišu ritam srca. Uglavnom se nalaze u hrani biljnog porekla kao što su biljna ulja, koštunjavi plodovi i semenke. Ove masti su tečne na sobnoj temperaturi. Postoje dve vrste nezasićenih masti:
- Mono-nezasićene masti nalaze se u visokim koncentracijama u uljima od repice, kikirikija i maslina, avokadu, bademima i lešnicima.
- Poli-nezasićene masti nalaze se u visokim koncentracijama u uljima od suncokreta, kukuruza, soje i morskih plodova. Takođe nalaze se u hrani kao što su orasi, lanene semenke i riba. Ovde spadaju Omega 3 i Omega 6 masti.

Trebalo više da unosite u organizam vlakna, vitamine, proteine, minerale, kao što su kalcijum i gvožđe, koji su od suštinske važnosti za zdravlje i dobar izgled. Što ih više jedete, biće bolje po vas.
Sa druge strane, ograničite holesterol i natrijum. Zdrava osoba ne bi trebalo dnevno da konzumira više od 300 miligrama namirnica koje podižu holesterol. Isto tako jedna kafena kašika sode dovoljna je za dnevni unos, prenosi American Heart Association.
Skriveni šečeri
Šećer nije dobar za naše zdravlje, međutim, ovaj zaslađivač vešto skrivaju kompanije zahvaljujući marketingu. Kao posledica toga javljaju se termini, koji zvuče zdravije, a ustvari nisu. Braon šećer, kukurizni sirup, med, kristalna fruktoza, slad, sirup od javor, siruop od pirinča, samo su neki od termina iza kojih se skriva šećer.
Prema njanovijim istraživanjima, muškarac ne bi trebalo da konzumira više od 37,5 grama ili 9 kašičice šećera svaki dan, dok bi žene trebalo da budu na ograničene na 25 grama ili dve kašičice manje. Ovo je maksimalni limit, smanjiti potrošnju koliko god možete, telo će vam biti zahvalno.
(Telegraf.rs)
Video: Uručene "Vukove nagrade" pojedincima i ustanovama
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.